Oslo Børs falt sammen med Europa og USA

25 av de 27 mest omsatte aksjene falt mandag. Oljeprisen falt både i Oslo og New York og trakk hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,5 prosent.

Børsfoto: Scanpix

Investorene på Oslo Børs trakk på skuldrene av resultatene fra stresstestene i 90 europeiske banker, som ble offentliggjort fredag. I manges øyner var det en ikke-nyhet og ikke egnet til å påvirke aksjemarkedet mandag.Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,5 prosent til 411,28 mandag og er da ned 6,5 prosent så langt i år. Det ble omsatt aksjer for skarve 2,9 milliarder kroner.Oljeprisen falt tilbake, på frykt for at det skal komme en ny runde med oppløsning av strategiske oljelagre, for å dempe prispresset.Brent for levering i september falt 1,2 prosent til for 115,8 dollar. Det er ned nesten 1,5 dollar fra børsslutt fredag.Statoil falt 1 prosent til 133,20 kroner.Rødt, rødt og rødt Hydro falt 2,8 prosent til 37,23 kroner. Exane BNP Paribas kutter i følge TDN Finans kursmålet på aksjen fra 63 til 55 kroner.Kværner falt 3 prosent til 12,1 kroner og Yara falt 1,5 prosent til 315,1 kroner.Marine Harvest falt 4,9 prosent til 3,424 kroner. Selskapet offentliggjør regnskapstallene for 2. kvartal 20. juli, men meldte mandag om en operasjonell EBIT på 890 millioner kroner, opp fra 792 millioner kroner i samme kvartal i fjor.Les også: Marine Harvest ned 40 prosent til?De andre fiskeaksjene hadde stort sett også en dårlig dag, med Cermaq ned 5,6 prosent. Domstein og Grieg Seafood falt 4,6 og 7,2 prosent. Lyspunktet var Aker Seafood, som steg 9,9 prosent dog bare på 7 handler og skarve 1.930 kroner i omsetningNoen vinnere IGE ble dagens vinner med en oppgang fra 2 til 3 øre, men på syltynn omsetning bare 45.682 kroner.Green Reefer ble dagens taper med et fall på 16,9 prosent til 74 øre. Også her var omsetningen på labre 96.149 kroner.Sevan steg 1 øre, til 45 øre, og ble med det vinneren av de 2 OBX-aksjene som steg. Den andre ble PGS (+0,3%)Vinner og taper på AxessPå Oslo Axess ble Cecon vinneren med en oppgang på 26,9 prosent, på en omsetning på 16.386 kroner. Flex LNG falt 14 prosent og ble dagens taper på Oslo Axess.Rødt i Europa og New York Det var nedtur på børsene i Europa også mandag, på fornyet frykt rundt gjeldssituasjonen i Hellas, Italia, Spania og Portugal.Dax i Frankfurt falt 1,55 prosent mens CAC 40 i Paris falt 1,83 prosent. FTSE 100 i London falt 1,2 prosent og i Milano dundret børsen ned 3 prosent.Da Oslo Børs stengte hadde Dow Jones falt 1,4 prosent og Nasdag hele 1,6 prosent. S&P 500 var ned 1,3 prosent.Tørr brønn Det norske oljeselskap og Rocksource rapporterte mandag morgen om tørr brønn på Breiflabb i Nordsjøen. Rocksource ramlet 14,3 prosent, til 2,69 kroner mens Det norske steg 3,2 prosent til 28,8 kroner.Konferanse løfter Bionor Bionor Pharma vil presentere resultatene fra sine Vacc-4x-undersøkelser på en HIV-konferanse i Roma. Selve presentasjonen vil skje tirsdag. Tidligere publiserte funn blir gjennomgått, og noen flere detaljer blir offentliggjort og diskutert, opplyser selskapet til TDN FinansAksjen steg 12,5 prosent til 1,85 kroner.Het pant Tomra steg 0,63 prosent til 47,9 i kjølvannet av resultatfremleggelsen før helgen, med påfølgende oppdateringer fra meglerhusene.Analyseshuset Investtech skriver i en rapport mandag at de anser Tomra Systems som dagens kjøp på Oslo Børs.Gull til all-time high Gullprisen steg for 11. dag på rad mandag, og det er den lengste perioden med oppgang siden sommeren 1980. Gullprisen steg 17,8 dollar til 1.607,9 dollar på det høyeste intradag.Sølvprisen steg over 3 prosent til 40,465 dollar.Avocet Mining steg 3 prosent til 20,6 kroner. Aksjen er opp 24,1 prosent den siste månedene og 71,7 prosent det siste året.Flatt i Asia mandagDe asiatiske børsene var negative eller flate i morges etter at USAs president Barack Obama fredag uttalte at tiden er i ferd med å løpe fra oss når det gjelder forhandlingene om budsjettkutt og heving av gjeldstaket. Det kom imidlertid ingen løsning i løpet av helgen.Åtte banker strøk Rapporten om helsetilstanden i de europeiske bankene viste at åtte strøk, men 24 banker er i faresonen og på kanten av stupet. 5 spanske, 2 greske og 1 bank i Østerrike strøk på Tier 1-kravet om en kjernekapitaldekning på mer enn 5 prosent.De 8 som ikke passerte testen må hente inn ytterligere 2,5 milliarder euro i egenkapital, tilsvarende knapt 20 milliarder kroner, for å komme på rett side.Dette står i sterk kontrast til Standard & Poor's egen stresstest, som ble offentliggjort i mars. Den viste, i følge Bloomberg, at europeiske banker vil trenge så mye som 250 milliarder euro, tilsvarende nesten 2.000 milliarder kroner, i ny kapital for å klare seg gjennom et ruskevær med høyere renter og en alvorlig økonomisk nedtur.Les også: Ny stresstest av bankene - den forrige var en vits. Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen