REC leverer sjokktall for andre kvartal

Det meget hardt prøvede solselskapet REC legger torsdag frem tall for andre kvartal 2011 som viser et nettoresultat på nærmere sju milliarder i minus. Her er grunnen til at fasit blir sjokkdårlig.

Solselskapet REC melder om et resultat etter skatt på -6.681 millioner kroner i 2. kvartal 2011, mot 757 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge SME Direkt var det ventet et resultat på 185 millioner kroner.- Solarmarkedet svekket seg betydelig i andre kvartal, heter det i selskapet kvartalsrapport. REC mener imidlertid at andre halvår 2011 vil bli bedre enn første.Kraftige nedskrivningerNedskrivninger på rundt 6,5 milliarder kroner må ta mye av skylden for det dårlige nettoresultatet. Selskapet skriver ned verdien av REC Wafer multi Norway med 3,67 milliarder kroner mens operasjonene i Singapore blir skrevet ned med nærmere 1,4 milliarder kroner.REC Wafer mono kuttes med 963 millioner kroner til 48 millioner mens REC ScanCell kuttes med 403 millioner til null.Resultat per aksje ble -6,70 kroner, mot 0,65 kroner ved samme korsvei i fjor. Her var det ventet et resultat på 0,19 kroner per aksje.(Fortsetter under oversikten)Resultatet før skatt ble -6.287 millioner kroner, sammenlignet med 866 millioner kroner året før. Snittforventningene til analytikerne tilsa et resultat før skatt på 227 millioner kroner.Driftsresultatet ble -6.260 millioner kroner, mot -146 millioner kroner året før. Her hadde analytikerne ventet et resultat på 356 millioner kroner.Også EBITDA svakere enn ventetEBITDA landet på 871 millioner kroner mot 455 millioner på samme tid i fjor. Her var det ventet 1.042 millioner kroner.Driftsinntektene beløp seg til 3.391 millioner kroner, sammenlignet med 2.758 millioner kroner i 2. kvartal 2010. Analytikernes forventninger lå her på 3.520 millioner kroner.REC opplyser blant annet i tirsdagens rapport at spotprisene har stabilisert seg, noe som indikerer at markedsbalansen er i ferd med å bedre seg.Stenger nok en fabrikk - Den nåværende prisingen på PV-systemer gir nå bedre avkastning for sluttbrukerne i en rekke markeder og dette er ventet å løfte den globale etterspørselen, heter det.Selskapet vil i tillegg til å stenge ned waferfabrikken på Herøya, stenge ned Glomfjord-fabrikken. Dette er ventet å redusere waferproduksjonen med 185 megawatt i tredje kvartal, eller 45 prosent av waferkapasiteten i Norge.REC har falt kraftig på Oslo Børs så langt i år og bare den siste måneden er aksjen ned nærmere 17 prosent. De siste 12 månedene er fallet samlet sett på 57,29 prosent.Her er rapporten fra REC Her er et Excelark med tall fra rapporten