Svak dag på Oslo Børs etter elendig USA-vekst

Etter å ha handlet størstedelen av dagen en drøy halv prosent i minus, knakk børsen på meldingene om svak BNP-vekst i USA.

Oslo Børs. Foto: Scanpix

USA trakk markedene ned og hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,01 prosent til 417,65 fredag. Det ble omsatt aksjen for 3,5 milliarder kroner.Hovedindeksen falt 2,2 prosent i uken som gikk og 0,87 prosent i juli. Så langt i år er fallet på 5 prosent. Det siste året er indeksen opp 16,5 prosent.Brentoljen med levering i september handlet på 117,07 dollar fatet, ned 0,25 prosent for inneværende døgn, like før Oslo Børs stengte fredag.Den amerikanske lettoljen for levering i september var ned 1,16 prosent til 96,31 dollar.Statoil falt 1,19 prosent og sluttet på 133,10 kroner.Vinnerne og taperneDagens vinnere, blant aksjene med en omsetning på mer enn 100.000 kroner, ble Interoil Exploration, Spectrum, Nordic Mining, PSI Group og Asia Offshore Drilling.Dagens tapere, blant aksjene med en omsetning på mer enn 100.000 kroner, ble IGE, Blom, Kverneland, Jinhui Shipping og Goodtech.Fred Olsen Energy, Yara og Prosafe var alene blant de store om å være i pluss. De steg henholdsvis 0,87, 0,52 og 0,20 prosent. RCL, Eltek og PGS falt mest blant de store, og var alle ned over tre prosent.PSI Group I andre kvartal 2011 fikk PSI Group et resultat etter skatt på minus 6,56 millioner kroner, av en omsetning på 125,69 millioner kroner.- PSI har til hensikt å heve avtalen om salg av forretningsområdet Cash Management CIT/ATM, grunnet kjøpers betalingsmislighold, skriver PSI. Denne salgsavtalen var på 190 millioner svenske kroner.PSI steg, 5,2 prosent til 6,05 kroner.Europeiske makrotall Ingen av de europeiske makrotallene som ble offentliggjort fredag fikk særlig stor plass på scenen i nervøsiteten rundt voteringen på sparepakke og føderalt gjeldstak i USA.Konsumprisindeksen for medlemslandene i ØMU ventes opp 2,5 prosent på årsbasis i juli. Det var noe svakere enn foregående måned.Sveriges BNP steg 5,3 prosent i 2. kvartal 2011 , sammenlignet med samme kvartal året i forveien. Det var bedre enn analytikerne hadde ventet.Kredittrangeringsselskapet Moody's nedgraderte Kypros to nivåer onsdag. Nå ligger landet an til å bli det fjerde i eurosonen som vil trenge gjeldshjelp. Statsrentene i Piigs-landene har steget ytterligere i dag.Og her hjemme viste tall fra NAV at antallet helt ledige, korrigert for sesongvariasjoner, har økt med 600 personer i løpet av juli.USA trakk markedene ned Da USA meldte om annualisert BNP-vekst for 2. kvartal på 1,3 prosent , knakk hovedindeksen på Oslo Børs. Det var ifølge Bloomberg ventet en vekst på 1,9 prosent. BNP -veksten i 1. kvartal ble samtisig nedrevidert fra 1,9 prosent til 0,4 prosent.Samtidig gjorde sysselsettingskostnadene for det private næringslivet i USA et byks på 0,7 prosent i andre kvartal. Dette er det største hoppet siden 2008. Av dette utgjør lønnsvekstkomponenten 0,4 prosent.Gjeldssituasjonen i USA har gjort investorene verden over nervøse, og etter at Republikanerne i Kongressen utsatte en avstemning om sitt eget forslag til sparepakke og heving av gjeldstaket sent torsdag kveld fordi de mangler støtte i sitt eget parti, har den uavklarte situasjonen skapt ytterligere nervøsitet.USAs president Barack Obama hadde en oppdatering til pressen kl 16:20 norsk tid om situasjonen i de vanskelige forhandlingene om det amerikanske budsjettet og føderale gjeldstaket. Presidentens uttalelser rundt trakk markedene noe opp den siste timen før Oslo Børs stengte fredag.- Om USA sin AAA-kredittrating ryker, så har vi likevel en økonomi som forsvarer en AAA-rating, men ikke et politisk system som forsvarer AAA, sa Obama i talen hvor han manet til samarbeid for å få på plass de siste bitene i en avtale for å heve det føderale gjeldstaket med 2,4 trillioner dollar.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.