Analytiker: Dette bidrar til å øke frykten i markedet

Analytiker Christian Bjerknes kan fortelle at det er 60 år siden USA hadde en så kontraktiv finanspolitikk. Mandag tikket det inn nye dårlige makrotall.

Christian Bjerknes.
Børs

Mandag ettermiddag ble det kjent at de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks, også kjent som ISM-indeksen, falt fra 55,3 i juni til 50,9 i juli. Det var betydelig dårligere enn forventet, noe som bidro til børsfall. Analytikerstanden så for seg en indeks på 54,5- Etter en oppgang i juni falt igjen ISM (innkjøpssjefenes indeks) kraftig tilbake i juli. Sammen med de meget skuffende BNP-tallene på fredag vil dette bidra til å øke frykten for at den amerikanske gjeninnhentningen ennå ikke er blitt selvgående, skriver Christian Bjerknes, analytiker i Argo Securities, i dagens rapport.Her finner du mer informasjon om ISM-indeksen.- Gårsdagens svake ISM kan tyde på at veksten også i 3. kvartal kan bli skuffende. Den vanlige måten å stimulere en haltende økonomi på er enten gjennom pengepolitikk eller finanspolitikk. Etter enigheten om å øke det amerikanske gjeldstaket på søndag, er Obama-administrasjonen tvunget til å kjøre en kontraktiv finanspolitikk da en del av avtalen var å kutte kostnader tilsvarende 2.400 milliarder dollar over 10 år, sier analytikeren.- Vi må helt tilbake til 50- tallet og Eisenhower-administrasjonen sist USA hadde en så kontraktiv finanspolitikk. Dette vil utvilsomt virke dempende på veksten i den amerikanske økonomien, avslutter Bjerknes.