Andreassen: - Ikke starten på dommedag

Krisestemningen råder på børsene verden over. Men Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tar det med ro og sier dette er en korreksjon.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. Foto: Pia Camilla Skjøthaug, Finansavisen
Børs

- De store fallene kommer ikke på grunn av forhold alle er bekymret over, eller snakker om. De kommer etter perioder med høy økonomisk vekst, høye investeringer i bedriftene og lav sparing og høyt forbruk i husholdningene. Samtidig er aksjemarkedet da normalt svært høyt priset i forhold til alle langsiktige prisingsregler. Kall det overoptimistiske spekulasjonsbobler, sier Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen til Finansavisen.Han mener vi ikke har fått en slik boble nå. Andreassen tror vi er inne i en korreksjon. Altså et fall mellom 10 og 20 prosent. Disse inntreffer ifølge sjeføkonomen gjerne et par ganger i året.Ved inngangen til en resesjon kutter forbrukerne konsumet, øker sparingen, og bedriftene kutter investeringene - fordi de har økt pengebruken for mye. Nå er vi i en posisjon hvor forbrukerne bruker lite, sparer mye og bedriftene har penger på bok.