Asia-stup ledet an av eksport-aksjer

Skuffende amerikanske makrotall og advarsler fra ratingbyråene sendte de asiatiske markedene markert ned onsdag. Eksportaksjene gjorde det svakt i regionen.

Asia-børs - Foto: Scanpix
Børs

MSCI Asia Pacific-indeksen falt 2,2 prosent i nattens asiahandel.Dow Jones indeksen endte sin åttende dag i minus i går. Frykt for USAs økonomiske fremtid og situasjonen i PIGS-landene fikk investorene til å rømme markedet. Frykten for helsetilstanden til den globakle økonomien smittet over på Asia.I tillegg advarte kredittvurderingsbyråene Moody's og Fitch om en mulig nedgradering av amerikansk statsgjeld. Moody's satte utsiktene til negative etter at de amerikanske børsene stengte tirsdag.Ifølge Bloomberg har det kinesiske kredittvurderingsbyrået Dagong Global Credit Rating Co. kuttet USA sin rating fra A+ til A, med negative utsikter.- Den amerikanske økonomien balanserer på en knivsegg, sier professor Martin Feldstein ved Harvard University til Bloomberg. Han ser en 50 prosents sjanse for en ny resesjon.JapanJapans Nikkei 225-indeks falt 2,18 prosent til 9,629.57 poeng. Den bredere Topix-indeksen falt 2,13 poeng til 825.96 poeng.Toyota meldte tirsdag om sitt første kvartalsvise tap på to år, og fortsatte nedturen i onsdagens handel. Aksjen falt 1,4 prosent. Det er jordksjelv- og tsunamikatastrofen som er årsak til de dårlige tallene fra bilprodusenten. Bankene fikk hard medfart i Japan onsdag. Mitsubishi UFJ Financial falt 2.3 prosent og Sumitomo Mitsui Financial Group falt 2.2 prosent.Aksjene i eksportindustrien gjorde det generelt svakere enn resten av markedet. Sony falt 2,2 prosent og Panasonic var ned 2,1 prosent.Øvrige Hang Seng Indeksen i Hong Kong falt 2,04 prosent, mens kinesiske CSI 300 falt 0,07 prosent. Samleindeksen i Shanghai falt 0,23 prosent. Kina meldte i morgentimene om et byks i landets tjeneste-PMI .Taiwans Taiex falt 1,49 prosent, og den Sør-Koreanske Kospi-indeksen falt 2,58 prosent. Sør-Koreanske Hyundai og Samsung var blant de eksport-aksjene som falt på frykt for svikt i den amerikanske etterspørselen.I Australia falt S&P ASX 200-indeksen med 2,11 prosent og New Zealands NZX 50-indeks var ned 0,8 prosent.Strait Times i Singapore falt 1,76 prosent.Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen