Børsgigant opplever krakk etter elendige nyheter

Oslo Børs startet torsdagen med å stige noe, men nå dundrer man videre nedover. Flere profilerte og store selskaper faller på elendige nyheter, mens to børsmygg summer seg oppover på vinnerlisten enn så lenge.

Sven Ombudstvedt, - Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs steg noe fra start torsdag men nå er hovedindeksen igjen i rødt. OSEBX er i skrivende stund ned 1 prosent til 390,46.Så langt i år er OSEBX-indeksen ned 10,87 prosent mens man er opp 5,02 prosent det siste åretDet er så langt torsdag omsatt aksjer og egenkapitalbevis på børsen for 985 millioner kroner.Norske Skog, TGS-Nopec og Algeta er blant aksjene i fokus torsdag. De to førstnevnte la begge frem tall, mens Algeta faller etter at sektorkollega har skuffet.Norske Skog er nå ned nærmere 20 prosent og opplever dermed krakk. Aksjen noterer seg for ny all time low. På Wall Street onsdag ble det forsiktig oppgang for Dow Jones etter åtte dager på rad med fall. Indeksen endte opp 0,25 prosent mens S&P 500 la på seg 0,50 prosent.Også for børsene i Asia-regionen torsdag ble det forsiktig opptur. Nikkei 225 steg med 0,23 prosent. Den japanske sentralbanken solgte natt til torsdag yen for å dempe presset på den japanske valutaen.Blant de aksjene som stiger akkurat nå finner man blant annet Comrod Communication, Camillo Eitzen & Co, Repant, Grieg Seafood, Clavis Pharma, Eltek, Morpol, Opera Software og Sevan Marine.Alle de fire førstnevnte stiger over 10 prosent men er til dels meget begrenset omsatt.Statoil stiger 0,54 prosent til 128,80 kroner mens Yara International er ned 0,83 prosent og REC er opp 0,72 prosent så langt. Algeta faller kraftig etter at selskapet Dendreon la frem elendige tall. Blant aksjene som faller mest finner man akkurat nå blant annet Norske Skog, TGS-Nopec, Kitron, BWG Homes, Dolphin Group og Frontline.De to førstenevnte la frem tall i morgentimene, og greide ikke å hamle opp med analytikernes forventninger. Norske Skog tapte 280 millioner kroner etter skatt i andre kvartal, og det var mer enn de 192 millionene i minus ekspertene hadde sett for seg.TGS gjorde det noe bedre i forhold til forventningene, men heller ikke seismikkaktøren kom helt i mål. Norske Skog faller 15,20 prosent på sine tall, mens TGS er ned 6,91 prosent.Statoil, Norsk Hydro og TGS-Nopec er akkurat nå de mest omsatte aksjene på børsen.Oljen faller videre etter nedtur onsdagOljeprisen fortsetter å falle torsdag morgen, etter at oljen gikk på en skikkelig smell onsdag. Det er alt annet enn godt nytt for Oslo Børs.Brent for levering i september omsettes torsdag morgen for 112,83 dollar, ned 0,35 prosent inneværende døgn. WTI-oljen er ned 0,23 prosent til 91,72 dollar per fat.Da Oslo Børs stengte onsdag ble nordsjøoljen omsatt for 113,84 dollar etter at fall på over 2 prosent sett dagen under ett. Prisnivået nå er altså en dollar under dette igjen.Hovedårsaken til den videre svekkelsen er bekymring for at etterspørselen i USA er i ferd med å svekkes, skriver Wall Street Journal.(Mer under bildet)Tall onsdag viste at USAs råoljelagre steg med 1 million fat i uken som gikk, mens bensinlagrene økte med 1,7 millioner fat. Disse tallene presset oljeprisen videre nedover.Analytikere hadde ifølge Dow Jones Newswires ventet en vekst i råoljelagrene på 1,1 millioner fat, mens det for bensinlagrene var ventet en økning på 100.000 fat.- Dette er bare ytterligere et signal om at etterspørselen etter olje svekkes, og det er dette som i siste instans driver prisene nedover, sier Matt Smith, oljeanalytiker i Summit Energy i Louisville, Kentucky.Raffinerienes utnyttelsesgrad, som steg med ett prosentpoeng til 89,3 prosent, utgjorde ifølge Wall Street Journal et lyspunkt i ukestatistikken.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.