Elendig dag på Europa-børsene

Mandag var det ikke mye å glede seg over på de viktigste børsene i Europa.

Børs

Bekymringer rundt den økonomiske situasjonen i USA bidrar nok en gang til å legge en demper på utvikling i aksjemarkedet.I løpet av mandagen falt den tyske DAX-indeksen 2,32 prosent, CAC 40-indeken i Frankrike gikk ned 1,83 prosent mens FTSE 100-indeksen i Storbritannia opplevde en nedgang på 0,42 prosent.Mandag ble det kjent at arbeidsledighetsrate for eurosonen endte på 9,9 prosent. Dette var i tråd med forventningene. Det ble også kjent at Storbritannias innkjøpsindeks falt fra 51,3 i juni til 49,1 i juli. Analytikerstanden ventet en indeks på 51,0 poeng.Dårlige makrotall fra USA Klokken 16.00 ble det kjent at de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks, også kjent som ISM-indeksen, falt fra 55,3 i juni til 50,9 i juli. Det er betydelig dårligere enn forventet. Analytikerstanden så for seg en indeks på 54,5.Samtidig har det blitt kjent at byggeinvesteringene økte med 0,2 prosent i juni sammenlignet med måneden før. Her var det ventet en oppgang på 0,1 prosent. Byggeinvesteringene for mai ble revidert fra en nedgang på 0,6 prosent til en oppgang på 0,3 prosent.Her finner du mer informasjon om ISM-indeksen.Gjeldstaket Optimismen skyldes at amerikanske politikere har blitt enige om å heve gjeldstaket. I første omgang er det snakk om en økning på minst 2.100 milliarder dollar. Statens utgifter skal over det neste tiåret reduseres med i underkant av 1.000 milliarder dollar.- Oppsummert kan man si at forliket om utgiftskutt og heving av gjeldstaket, bare er et pust i bakken før man må gå i gang med mer grunnleggende tiltak, sier kredittsjef Pål Ringholm i First Securities til NTB.- Jeg vil ikke uttale meg hundre prosent sikkert, men jeg mener det fortsatt er over 50 prosents sjanse for at USAs kredittverdighet blir nedgradert, sier Ringholm.Slik gikk det på børsene i Asia Slik gikk det på børsene i Europa.Slik går det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen