Europeiske aksjer fortsetter nedturen

De europeiske børsene fortsatte sin dårlige uke med et kraftig fall torsdag. Investorer sier de frykter at verden er på vei mot en ny stor nedtur.

Foto: Scanpix
Børs

De europeiske børsene stupte etter at Den europeiske sentralbanken kunngjorde at den vil gjenoppta kjøp av statsobligasjoner for å temme gjeldskrisen. Dette ble sist gjort under finanskrisen.I London sank hovedindeksen FTSE 100 med 3,08 prosent. I Frankfurt falt DAX-indeksen med 3,60 prosent, og i Paris falt CAC-indeksen med 2,5 prosent, før et teknisk problem hindret videre beregning der.Både italienske og spanske aksjer falt med over 3 prosent torsdag. I Italia falt hovedindeksen FTSE Mib med 3,17 prosent, og det var aksjene til Italias toppbanker som ledet fallet. Spanske aksjer falt 3,20 prosent og sveitsiske 3,6 prosent.I Oslo var fallet enda større. Hovedindeksen opplevde en nedgang på 4,83 prosent. OMXS-indeksen i Sverige endte torsdagens handel med et fall på 4,6 prosent, mens OMX C20 i København fikk et fall på 2,08 prosent.Investorer frykter for svak økonomisk vekst i USA, og usikkerheten om eurosonen har fortsatt ikke lagt seg. I Europa fortsetter presset mot de utsatte landenes statsobligasjoner, og både i Italia og Spania har den politiske ledelsen de siste dagene vært i krisemøter for å ta hånd om situasjonen