Frykten brer seg i aksjemarkedet

Mørbankede investorer fikk enda mer juling denne fredagen. Selv ikke gode nøkkeltall fra USA greide å bremse opp nedturen. Frykten har satt seg.

Oslo Børs Foto: Scanpix Junge, Heiko
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i dag ned 2,75 prosent før den sluttet på 365,03 poeng. Det ble omsatt aksjer for 9,0 milliarder kroner.Les også: Står vi foran stupet, eller blir det et nytt rally?Torsdagen falt hovedindeksen 4,83 prosent til 375,36 poeng.Les også: Analytiker: Børsen kan stupe til 251 poengOlje Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i september, har gått opp 1,16 prosent og står nå i 108,49 dollar.Thina Saltvedt, analytiker i Nordea, sier til HegnarOnline at dersom USA glir inn i en ny resesjon, vil vi i verste fall kunne se en reprise av 2009. Hun understreker samtidig at det ikke er hennes hovedscenario.-Hvis USA skulle falle inn i en ny resesjon, som ikke er vårt hovedsenario, så må vi vente at etterspørselen etter olje vil avta, og i verste fall så markant som vi så i 2009. USA bruker alene rundt 20 prosent av verdens olje, sier Saltvedt til HegnarOnline.Veien videre - Våre modeller tilsier at OSEBX i løpet av få dager stiger opp mot 400. Vi anbefaler å dekke inn shortposisjoner og å vekte seg opp med longposisjoner, sier Oddbjørn Windstad, analytiker i Apollo Markets, til HegnarOnline.-I et lengre perspektiv er det viktig å være seg bevisst at den lange stigende trenden er brutt og at sentimentet dermed har snudd negativt. Neste korsvei blir opp mot 400, det vil da være meget viktig om indeksen har styrke til å bryte denne motstanden eller om markedet i stedet faller tilbake, avslutter Windstad.De store Store selskap som Statoil, Telenor, Yara og Seadrill falt henholdsvis 3,65 prosent, 3,35 prosent, 1,21 prosent og 6,20 prosent.SAS SAS Gruppen opplevde en rekordsterk juli 2011, og informerte i dag markedet at selskapets kabinfaktor var den sterkeste noensinne. Det resulterte i en kursoppgang på 6,67 prosent.Kabinfaktoren hevet seg 0,8 prosent til 85,6 prosent i juli, sammenlignet med samme kvartal i 2010. Selskapets yield tok seg samtidig opp 1,2 prosent i juni mens underliggende valutajustert RASK for juni var opp 5,8 prosent.Birdstep Birdstep meldte i morges at resultat etter skatt i årets andre kvartal endte på minus 14,75 millioner kroner, mot et negativt resultat på 18,11 millioner kroner i samme periode året før.Driftsinntektene beløp seg til 14,18 millioner kroner, sammenlignet med 13,10 millioner for et år siden. Aksjen falt 5,39 prosent.REC Trass i den meget dystre stemningen på børsen store deler av dagen holdt solaksjen REC koken fra start til mål. Tidligere på dagen var aksjen en av veldig få lyspunkter og til slutt ble oppgangen på 8,10 prosent til 9,21 kroner. Oppgangen kom blant annet på nyheten om at analysebyrået IHS iSuppli venter et rally i installasjoner av solpaneler i andre halvår 2011.-Etter et tregt første halvår, venter vi at globale solarinstallasjoner henter seg inn i det siste halvåret grunnet bedring i etterspørselen i nøkkelmarkedene Tyskland og Italia, heter det blant annet i rapporten.IHS iSuppli-rapporten overskygget uttalelser fra flere markedsaktører fredag om at man frykter at den amerikanske gjeldsavtalen vil ha store negative konsekvenser for utviklingen av fornybar energi. Budsjettkuttene som nå kommer som en del av gjeldsavtalen ventes å resultere i betydelig mindre subsidier til sektoren, skriver Bloomberg ifølge TDN Finans.DNO DNO har levert produksjonsrapport som viser at selskapet produserer 46.806 bopd på WI-basis i juni. Videre forteller DNO at det er "gode spor av olje " i letebrønnen Summail-1 i Kurdistan. Det har tidligere blitt påvist gass i brønnen.- Gode spor av olje har blitt observert mens vi boret gjennom flere intervaller både i cretaceous og jurassic, heter det blant annet i meldingen fra DNO. Aksjen falt 5,91 prosent.USADagens jobbtall fra USA - de såkalte Nonfarm Payrolls-tallene - viser at det ble skapt 117.000 arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren i USA i juli måned.Analytikere hadde på forhånd ventet at det i denne omgang skulle bli skapt et sted mellom 75.000 og 95.000 arbeidsplasser. Fasit for juni måned var at det ble skapt kun 46.000 nye arbeidsplasser. Dette tallet ble fredag revidert opp fra 18.000.Den private sysselsettingen var opp med 154.000 mot 80.000 forrige måned. Det var ventet en oppgang på 113.000. Ledighetsraten kom inn på 9,1 i juli, mens det var ventet en uendret arbeidsledighet på 9,2 prosent. Les mer om rapporten på nettsidene til Bureau of Labor Statistics her -Amerikansk arbeidsløshet har nå steget tre måneder på rad. Fortsetter oppgangen i juli, vil det være et sterkt signal om at en nedgangstid er nært forestående eller allerede har begynt. Det vil i utgangspunktet være dårlig nytt for børsen, sa investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til HegnarOnline fredag formiddag.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen