Frykten råder i aksjemarkedet

Selv om de amerikanske politikerne har blitt enige om å heve det mye omtalte gjeldstaket, lurer mange på hvordan fremtiden vil fortone seg.

Børs

Bekymringer rundt en nedgradering av USAs AAA-rating, kombinert med dårlige nøkkeltall, tynger Wall Street.To minutter etter at handelen tok til har den teknologitunge Nasdaq-indeksen gått ned 0,57 prosent og står i 2.728,86 poeng, mens Dow Jones står i 12.074,06 poeng etter en nedgang på 0,48 prosent.Utviklingen kan du følge her.Dagens makrotall Sammenlignet med måneden før kom USAs kjerne-PCE inn på 0,1 prosent i juni mot ventet 0,2 prosent. På årsbasis var det en vekst på 1,3 prosent. Her var det ifølge Bloomberg ventet en vekst på 1,4 prosent.Her finner du mer informasjon om kjerne-PCE, inntekter og forbruk.Private inntekter vokste med 0,1 prosent fra mai til juni. Det var ifølge Bloomberg ventet en vekst på 0,2 prosent. Opprinnelig meldt inntektsvekst i mai ble revidert opp fra 0,3 prosent til 0,2 prosent.Privat forbruk falt med 0,2 prosent fra mai til juni. Det var ifølge Bloomberg ventet en vekst på 0,1 prosent. Veksten på 0,1 prosent i mai ble holdt uendret.Gjeldstaket Mandag ble de amerikanske politikerne enige om å heve gjeldstaket. I første omgang er det snakk om en økning på minst 2.100 milliarder dollar. Statens utgifter skal over det neste tiåret reduseres med i underkant av 1.000 milliarder dollar.- Det er likevel ikke sikkert at dette er nok til å unngå en nedgradering av landets AAA-rating, noe som eventuelt vil være første gang siden 1941. En lavere rating vil føre til økte lånekostnader for den amerikanske staten, skriver Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, i dagens rapport.Mandagens dårlige nyheter - Gårsdagens svake ISM kan tyde på at veksten også i 3. kvartal kan bli skuffende. Den vanlige måten å stimulere en haltende økonomi på er enten gjennom pengepolitikk eller finanspolitikk. Etter enigheten om å øke det amerikanske gjeldstaket på søndag, er Obama-administrasjonen tvunget til å kjøre en kontraktiv finanspolitikk da en del av avtalen var å kutte kostnader tilsvarende 2.400 milliarder dollar over 10 år, skriver Christian Bjerknes , analytiker i Argo Securities, i dagens rapport.- Vi må helt tilbake til 50- tallet og Eisenhower-administrasjonen sist USA hadde en så kontraktiv finanspolitikk. Dette vil utvilsomt virke dempende på veksten i den amerikanske økonomien, avslutter Bjerknes.Her finner du mer informasjon om ISM-indeksen.