Frykten sprer seg på europa-børsene

Frykten sprer seg på børsene i Europa. Etter panikksalg på Wall Street i New York og kursras på asiatiske børser, forsøker europeiske politikere nå å få kontroll over utviklingen på markedene.

Frankfurt-børsens Dax-indeks. Foto: Reuters/Scanpix KAI PFAFFENBACH
Børs

Investorene er redde for mer økonomisk uro i gjeldstyngede land i eurosonen, gruppen av nasjoner som bruker EUs felles valuta. EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso har bedt om at mekanismene for en løsning på gjeldsproblemene må bli styrket.Fredag morgen sank FTSEurofirst 300-indeksen i London med 2,8 prosent. DAX-indeksen på børsen i Frankfurt falt med 3,19 prosent i tidlig handel, mens CAC 40 i Paris var ned 3,07 prosent.- De økonomiske utsiktene skaper en høy grad av stress blant investorene, og tilliten til utviklingen vil trolig forbli svært svak. USAs økonomi mister fart, og er på vei inn i en fase der de vedtatte utgiftskuttene vil bli satt ut i livet, sier analytikeren Keith Bowman.José Manuel Barroso understreket torsdag alvoret i situasjonen, da han påpekte at nervøsiteten i markedene for verdipapirer stadig øker. En hovedårsak til dette er investorenes tvil om eurosonens evne til å reagere effektivt på krisen, sa han.