Japan-børsene stiger etter dramatisk krisetiltak

Børsene i Asia-regionen hever seg noe torsdag. Japan stiger for kun andre gang på sju forsøk etter dramatiske krisetiltak.

Asia-børs - Foto: Scanpix
Børs

De fleste børsindekser i Asia hever seg noe torsdag, og for Japan går det mot oppgang etter to dager på rad med fall.Samleindeksen MSCI Asia Pacific sliter imidlertid med å finne en retning torsdag, og har flakket mellom pluss og minus hele handelsdagen.Oppgangen for regionen og spesielt for Japan sin del kommer etter at myndighetene i sistnevnte land har grepet inn for å dempe trykket på yen, som har vært usedvanlig sterk den siste tiden.Yen har ikke falt mer mot dollaren på fem måneder og daler 3,20 prosent mot den grønne amerikaner. Valutaen har den siste uken vært nær sine mest solide nivåer mot dollaren siden andre verdenskrig.Fallet for valutaen førte til at de store eksportbedriftene fikk vind i seilene, og giganten Toyota steg blant annet 1,8 prosent på børsen i Tokyo.- Etter at Sveits kuttet sin rente så å si til null i går måtte sentralbanken i Japan foreta seg noe. Effekten man nå ser blir nok likevel midlertidig og relativt kort. Man har tidligere erfart at virkningene av slike tiltak ikke varer så alt for lenge. Investorer må fremdeles være lystne på å kjøpe yen på et lavt nivå, uttaler Lee Wai Tuck hos Forecast Pte til Bloomberg.En annen japansk eksportbedrift - Canon Inc. - stiger 1,9 prosent på børsen, mens duoen Hitachi Ltd. og Mitsubishi Heavy Industries Ltd. er opp minst 3,2 prosent begge to.I Australia stiger gruveaktøren BHP Billiton Ltd. med 0,5 prosent på stigende kobber- og oljepriser. Samsung Electronics Co. er imidlertid ned på nyheten om at de skal kutte produksjonen av enkelte av sine produkter.Den japanske sentralbanken besluttet torsdag å holde overnattenrenten uendret på 0,00-0,10 prosent. I tillegg utvides likviditetstiltakene.Kredittprogrammet utvides med 5.000 milliarder yen til 15.000 milliarder. Tidligere torsdag intervenerte altså sentralbanken i valutamarkedet.Nikkei 225 er opp 0,72 prosent til 9.712,59 mens den bredere Topix stiger 0,46 prosent. Hang Seng i Hong-Kong er ned 0,13 prosent mens CSI 399 i Kina stiger 0,38 prosent.Børsen i Shanghai er opp 0,33 prosent, Kospi-indeksen i Sør-Korea faller 0,81 prosent mens S&P/ASX 200 i Australia er ned 0,81 prosent. NZX 50 på New Zealand stiger 0,24 prosent.India-børsen stiger 0,20 prosent mens Strait Times i Singapore er ned 0,33 prosent.Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs