Kina mistenkes for omfattende datainnbrudd

Hele 72 stater og selskaper og organisasjoner, deriblant FN, er rammet i det som skal være de mest omfattende datainnbruddene som er oppdaget noensinne.

Foto: Scanpix Åserud, Lise
Børs

Ifølge sikkerhetsselskapet McAfee, som oppdaget datainnbruddene, antas en «statsaktør» å stå bak. Selskapet ønsker ikke å gå ut med hvilken stat det er snakk om, men en sikkerhetsekspert med kjennskap til saken, mener det trolig er Kina som står bak, skriver nyhetsbyrået Reuters.Blant ofrene for datainnbruddene er USA, Taiwan, India, Sør-Korea, Vietnam, Canada, den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Verdens antidopingorganisasjon.I tillegg er en rekke private selskaper rammet, deriblant flere våpenselskaper og høyteknologiske selskaper.Det skal også ha blitt gjennomført datainnbrudd i FN-systemet, blant annet ved FNs sekretariat i Genève i 2008. Innbruddet ble ikke oppdaget før nærmere to år senere, ifølge McAfee.- Selv vi ble overrasket over det store mangfoldet i offerorganisasjoner, og vi ble forbløffet over gjerningsmennenes dristighet, uttaler Dmitri Alperovitch, visepresident i McAfees avdeling for trusselforskning.Ifølge ham er det fortsatt et åpent spørsmål hva som er skjedd med opplysningene som er hentet ut av datasystemene.- Men hvis selv en brøkdel av det utnyttes for å utvikle bedre konkurrerende produkter eller slå konkurrenter i avgjørende forhandlinger, vil tapet kunne utgjøre en massiv økonomisk risiko, fastslår Alperovitch.