Krisesamtaler før børsåpning

Mens klokkene tikket mot en ny børsuke, ofret ministre og sentralbanksjefer ferietid for å diskutere gjeldsproblemene i USA og Europa.

Frankfurt-børsens Dax-indeks. Foto: Reuters/Scanpix KAI PFAFFENBACH
Børs

Enkelte analytikere fryktet en lang, svart mandag på børsene; fra åpningen av Asia-markedet i New Zealand natt til mandag norsk tid, til stengningen av New York-børsen like før midnatt.Årsaken er at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's før helgen nedgraderte USAs kredittverdighet ett hakk, fra AAA til AA+. Dette kommer på toppen av frykten for økonomiske nedgangstider i USA og uroen for gjelden til flere land i eurosonen. Det er spesielt Italia og Spania som har vært gjenstand for bekymrede blikk den siste tiden.StatsobligasjonerRepresentanter for regjeringer og sentralbanksjefer verden over snakket sammen på telefon og i videokonferanser i løpet av helgen.Det er knyttet mye spenning til Den europeiske sentralbanken ECBs styringsgruppe, som skulle snakke sammen søndag kveld.ECB varslet i forrige uke at den vil gjenoppta kjøpene av statsobligasjoner i utsatte økonomier i eurosonen. Men ECB-president Jean Claude-Trichet fikk kritikk for ikke å ha sagt tydeligere fra at Italia og Spania ville få hjelp. Om banken nå skal kjøpe statsobligasjoner, blir et viktig spørsmål på søndagens videokonferanse.- ECB liker ikke å kjøpe statsobligasjoner, for den vil ikke finansiere regjeringer. Men ting er annerledes i en likviditetskrise når det er risiko for hendelser som angriper hele systemet, sier økonom Dirck Schumacher i Goldman Sachs.Mangler tillitBørshandleren Will Hedden i IG Index sier en beslutning fra ECB om å trå til, vil berolige markedene.- Markedene er ikke overbevist om at politikerne har en strategi for å håndtere situasjonen i Italia og Spania, sier han.Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror ECB vil bestemme seg for å kjøpe italienske statsobligasjoner.- Men det er mulig Tyskland vil presse på for ytterligere innstrammingstiltak i Italia først. Et slikt støttekjøp har først og fremst en signaleffekt, men det er såpass mange som ønsker å selge at det må nok sterk lut til, sier han.I tillegg til samtalene i ECBs styringsgruppe har også representanter for de rike industrilandene i G7 og verdens største økonomier G20 diskutert problemene i løpet av helgen.G7s finansministre vil diskutere saken mandag, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.Mindre risikoGjeldsuroen vil trolig gjøre børshandlerne mindre villige til å ta risiko, ifølge analytikerne.Ironisk nok kan amerikanske statsobligasjoner tjene på dette, fordi mange fortsatt vil anse dem som noe av det sikreste å investere i, forteller Charles Diebel i Lloyds bank.Også sveitsiske franc, japanske yen og gull kan komme til å få en oppsving.Børsene i Midtøsten, som er åpne på søndag, ga muligens et varsel om det som er i vente til uka. I Tel Aviv sank børsen med over 6 prosent, og lignende tilstander kunne sees på andre børser i regionen.Forrige uke hadde aksjeprisene globalt sitt største ukentlige fall siden 2008. (©NTB)