Oslo Børs faller kraftig - fem aksjer opp over 10 prosent

Oslo Børs faller kontant fra start, og en meget profilert cruiseaksje går rett til bunns på taperlisten. Flere selskaper får imidlertid et solid løft på meget gode nyheter.

Oslo Børs Foto: Scanpix Junge, Heiko
Børs

Oslo Børs faller fra start torsdag, og OSEBX er i skrivende stund ned 1,70 prosent til 369,14.Så langt i år er OSEBX-indeksen ned 15,71 prosent mens man er opp 1,14 prosent det siste året.Det er så langt torsdag omsatt aksjer og egenkapitalbevis på børsen for 573 millioner kroner.Hurtigruten, NattoPharma, Northern Offshore og Badger Explorer er blant aksjene i fokus torsdag, etter at de alle la frem kvartalstall i morgentimene.Førstnevnte er ned over 12 prosent på sine tall og omsettes for 3,94 kroner. American Shipping Company, Bergen Group, RXT, Apptix og Cellcura er alle opp over 10 prosent så langt. På Wall Street onsdag ble det dag der indeksene så å si avsluttet der de startet. Dow Jones la på seg 0,04 prosent til 11.410,21 poeng - S&P 500 steg 0,09 prosent.I Asia torsdag ble det nedtur for første gang på fire dager. Nikkei 225 i Japan endte ned 1,25 prosent.Blant aksjene som faller mest finner man akkurat nå blant annet nevnte Hurtigruten, som er ned 12,02 prosent til 3,95 kroner.Selskapet la i morgentimene frem et resultat etter skatt på 43,70 millioner kroner i 2. kvartal 2011, mot 107,14 millioner kroner i samme periode året før.Det svakere resultatet forklares blant annet med med lavere omsetning, 40 millioner kroner i nedskrivninger relatert til bussvirksomheten etter tapt anbud i Tromsø og 30 millioner kroner i tap på kansellerte seilinger.Trass i torsdagens nedtur er Hurtigruten opp 5,40 prosent på Oslo Børs de siste 12 månedene.Periscopus AS ved Trygve Hegnar eier 28,25 prosent i HRG (Hurtigruten).SalMar, NattoPharma, SAS, BW Offshore, Golar LNG og Eltek er også høyt oppe på taperlisten så langt. Golar LNG la frem tall som skuffet analytikerstanden torsdag, og heller ikke NattoPhara eller Eltek sine rapporter begeistret nevneverdig.Statoil faller 1,31 prosent til 128 kroner mens Yara International er ned 0,89 prosent og REC er ned 0,96 prosent så langt. PGS faller 2,76 prosent.Blant de aksjene som stiger akkurat nå finner man blant annet American Shipping Company, Bergen Group, RXT, Oslo Axess-aktøren Badger Explorer, Green Reefers og Apptix.Oslo Axess-aktøren Cellcura stiger 10,49 prosent til 2 kroner på sine kvartalstall torsdag morgen.Omsetningen for enkelte av disse er imidlertid svært lav enn så lenge. Bergen Group er opp 15,08 proset på sine solide kvartalstall, som ble publisert torsdag morgen.Statoil, Yara International og Seadrill er akkurat nå de mest omsatte aksjene på børsen.Oljeprisen faller torsdagOljeprisen faller noe torsdag morgen, og man er nå noe ned i forhold til prisnivået da Oslo Børs stengte onsdag.Brent for levering i oktober omsettes torsdag morgen for 109,90 dollar, ned 0,63 prosent inneværende døgn. WTI-oljen er ned 0,97 prosent til 86,88 dollar per fat.Da Oslo Børs stengte onsdag ble nordsjøoljen omsatt for 111,20 dollar etter et kraftig hopp, grunnet svakere lagertall fra USA enn ventet.Det amerikanske energidepartementet meldte onsdag et fall på 3,51 millioner fat i bensinlagrene i forrige uke. Oljetradere sier at dette bidro til å heve oljeprisene, selv om uketallene for olje i seg selv var svake, skriver Wall Street Journal.Oljekontraktene var også stimulert av sterk kjøpsinteresse før WTI-kontrakten for september går til forfall om kort tid.Financial Times påpeker at brent-oljen hevet seg over 110 dollar for første gang på to uker onsdag.- Olje begynte å falle samtidig med svekkelsen i aksjemarkedet, da det begynte å lette seg for risiko. Etter korreksjonen, er vi nå vitne til at oljemarkedet vender tilbake til sin egen dynamikk, sier Harry Tchilinguirian, leder for råvarestrategi i BNP Paribas, til avisen.De ferske tallene det amerikanske energidepartementet (DOE) viste onsdag at de amerikanske råoljelagrene steg med 4,2 millioner fat til 354 millioner fat i uken frem til 12. august. Analytikerstanden trodde lagrene ville falle med 0,5 millioner fat.Bensinlagrene falt med 3,5 millioner fat mens destillatlagrene økte med 2,4 millioner fat. Her var det ventet at bensinlagrene skulle falle med 1,2 millioner fat og at destillatlagrene skulle øke med 0,6 millioner fat.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs