Oslo Børs styrter videre fredag morgen

Etter at Jean-Claude Trichet tok "likviditet" i sin munn har markedene bare falt og falt. 20 minutter ut i handelen er hovedindeksen på Oslo Børs ned 3,6 prosent.

Oslo Børs - Foto: Scanpix
Børs

20 minutter ut i handelen er hovedindeksen på Oslo Børs ned 3,6 prosent til 361,87 poeng, og det er omsatt verdipapirer for omtrent 700 millioner kroner.Statoil, Seadrill og Norsk Hydro er mest omsatt. Statoil faller 3,47 prosent til 118,90 kroner.Den begrederlige starten kommer etter at hovedindeksen endte torsdagen ned 4,83 prosent til 375,36 poeng med en omsetning på 7,16 milliarder kroner.Alle de europeiske børsene var ventet å åpne ned mellom 1 og 2 % i dag, etter at de amerikanske børsene fortsatte å falle i går kveld.Wall Street hadde torsdag sin verste dag siden desember 2008, og falt bredt og kraftig i handelen torsdag kveld.Mer enn ti prosent fall fra forige topp defineres som korreksjon. Og Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq gled alle over i korreksjons-territoriet torsdag. Det var frykt for situasjonen i Europa etter at likviditetstilgang ble et stadig mer omtalt tema som selv sentralbanksjef i den europeiske sentralbanken (ESB) Jean-Claude Trichet adresserte i sin pressekonferranse etter ESB offentliggjorde sin rentebeslutningen torsdag.- Det er bare panikk der ute. Alle beveger seg over til kontanter. Folk selger alt, sa den uavhengige opsjonstraderen Andrew Keene til Bloomberg. Og panikksalget fortsatte i Asia, der Nikkei-indeksen i morgentimene handlet ned 3,66 prosent til 9.306,02.Slik gikk det med de norske aksjene i USA og Canada.Vinner- og taperlisten Selskapene som stiger mest er de første ti minuttene er Petrolia Drilling, Green Reefers, Itera, Nordic Semiconductors og North Energy.Det er trangere i døren på minussiden. Taperlisten toppes av Birdstep som la frem andrekvartalsrapporten før børsstart. Bird er ned 30 prosent etter ti minutters handel og omsettes for 0,91 kroner. Deretter følger Saga Petroleum, Electromagnetic Geoservices, Funcom, Wentworth Resources og Oceanteam Shipping.på OBX-listen er alle aksjene i minus. Ti minutter etter startskuddet gikk på Oslo Børs er RCL og Telenor de eneste aksjene som faller mindre enn en prosent. Blant hyppig omsatte aksjer finner vi Golden Ocean, DNO, Questerre, Sevan, Aker Solution, Seadrill, PGS som alle er ned mer enn fem prosent.Gårsdagens slakteofre på Oslo Børs, Norske Skog og TGS-Nopec, er ned hhv. 5,07 og 4,68 prosent.DNO har levert produksjonsrapport som viser at selskapet produserer 46.806 bopd på WI-basis i juni. Aksjen faller mer enn fem prosent.Höegh LNG kjøper et skip av samarbeidspartner Mitsui OSK Lines.First Solar skuffer investorene med andrekvartals-resultatet. REC er ned 2,29 prosent, 20 minutter ut i handelen.Blikket festet på USAInvestorene holder blikket rettet mot USA i dag klokken 14:30 da den viktige arbeidsmarkedsrapporten presenteres. Arbeidsledighet er ventet inn på 9,2%, Non-farm payrolls ventes å være 85.000 og Private payrolls ventes å være 115.000. Manufacturing payrolls ventes å være 11.000 og arbeidsuken er forventet å være på 34,3 timer.Men det spørs om investorene vil være fornøyd med en Arbeidsmarkedsrapport som innfrir forventningene.- Jobless Claims tallene var ikke for positive... Vi trenger en mer markert bedring, sa president og CEO i Mogavero Lee & Company, Doreen Mogavero, til CNBC torsdag.Oljeprisene i fritt fall Økende bekymring for veksttakten i den globale økonomien sender oljeprisene mot sitt største ukentlige fall på tre måneder.Fem minutter før Oslo Børs åpnet fredag handler brentoljen for levering i september til 105,48 dollar per fat. Det er en nedgang på 1,65 prosent inneværende døgn. Den amerikanske lettoljen for levering i september handlet på samme tidspunkt ned 3,22 prosent til 83,84 dollar per fat.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen