Oslo Børs vingler

Oslo Børs åpnet ned mandag og fulgte med det i de amerikanske futurekontraktene og Asia-børsenes fotspor. deretter snudde hovedindeksen opp, og nå vingler den mellom positivt og negativt terreng.

Oslo Børs Foto: Scanpix Solum, Stian Lysberg
Børs

Nyheten om at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgraderte USAs statsgjeld fra AAA til AA+ i helgen, har vekket oppsikt i markedene som reagerer ned.Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500, falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag. Og Asia-børsene avsluttet børsdagen med fall mellom 2,0 og 4,4 prosent.Oslo Børs var etter drøye tyve minutters handel ned 0,87 prosent til 361,82. Etter 30 minutters handelen peker pilene derimot opp 0,32 prosent til 366,35. Og så like over halv ti, er hovedindeksen nok en gang ned 0,27 prosent til 364,06.Det er hittil omsatt aksjer og verdipapirer for om lag 765 millioner kroner.Frykter for Italia, Spania og FrankrikeEn rekke investorer og analytikere frykter for smitteeffekten, og mener Frankrike kan bli neste land ut som nedgraderes fra AAA.Det kom ikke mye fornuftig ut av G7 møtet natt til søndag, bortsett fra at det ble lovet samordnede tiltak.Den europeiske sentralbanken (ESB) ønsker velkommen annonseringene fra myndighetene i Italia og Spania rundt nye tiltak og reformer i finans- og strukturpolitikken.Investorer tolker det dit hen at ECB mandag morgen vil begynne å kjøpe italiensk og spansk statsgjeld. Et trekk som er ventet vil lette lånekostnaden for eurosonens tredje og fjerde største økonomier.Oljeprisen stuperEt fat Brent-olje med septembe-klevering omsettes nå for 106,43 dollar fatet, ned 2,75 prosent. Mens amerikansk lettolje omsettes for 83,6 dollar fatet, ned 3,78 prosent.Statoil stiger 1,26 prosent til 120,20 kroner.Også store aksjer som RCL, Orkla, DnB NOR og Storebrand stiger, henholdsvis 0,27, 1,14, 0,51 og 0,53 prosent.Songa OffshoreArne Blystad-dominerte Songa Offshore melder om et resultat etter skatt på 21,0 millioner dollar i 2. kvartal 2011, mot 11,9 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 17 millioner dollar.Songa Offshore faller 6,46 prosent til 21,70 kroner.Det Norske Det norske oljeselskap ASA har kommet med en oppdatering i forbindelse med et gassfunn i Barentshavet. Tidligere i sommer ble det kjent at det var gjort et gassfunn i PL 535 på Norvarg i Barentshavet, hvor Total E&P Norge AS er operatør.Foreløpige beregninger viser at funnet er på mellom 10 og 50 milliarder Sm3 utvinnbar gass, som tilsvarer mellom 63 og 315 millioner fat oljeekvivalenter. Det norske har en andel på 20 prosent i funnet.- Dette er oppløftende resultater.Total har gjort en førsteklasses jobb på Norvarg. Operatøren er også en betydelig aktør i Barentshavet med andeler i Snøhvit, på Melkøya LNG fabrikk og i det russiske Shtokman feltet. Totals erfaring og kompetanse fra Barentshavet, samt fra lignende gassfelt internasjonalt, vil ha stor verdi for Det norske i det videre arbeidet med å kartlegge størrelsen og muligheten for fremtidig produksjon fra Norvarg, sier administrerende direktør Erik Haugane. Aksjen åpner opp 20,48 prosent.Videre stiger North Energy med 10,79 prosent til 19,50 kroner, DOF er opp 7,31 prosent til 44,00 kroner og Havila Shipping er opp 5,62 prosent til 24,40 kroner.TGS Nopec stiger 0,82 prosent til 122,70 kroner.Primærinnsider Robert Hobbs, Chief Executive Officer i TGS-NOPEC har kjøpt 2.000 aksjer i selskapet til en gjennomsnittskurs på 130,175 kroner.Aksjene i Transeuro Energy Corp. noteres ex spleis fra og med 08.08.2011. 5 gamle aksjer gir 1 ny aksje.Blant aksjene som topper taperlisten hittil finner vi Teco Maritime ned 17,8 prosent til 0,60 kroner, Apptix ned 15,05 prosent til 2,20 kroner og Kitron ned 10,69 prosent til 1,67 kroner.