Aker Philadelphia Shipyard (APSI - ticker AKPS), som er notert på Oslo Axess, er så langt vinneren på Oslo Børs i år. Selskapet ledes av Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke (28).Før Røkke jr. overtok ledelsen for verftet hadde aksjen falt fra rundt 50 kroner til under 2 kroner. Da han overtok sjefsstolen etter Jim Miller, i april 2011, hadde aksjen rett i forkant steget til 4 kroner.Siden det har aksjen fortsatt opp. Den siste måneden er aksjen opp 5 prosent til siste omsetning på 10,5 kroner, men har nylig også vært omsatt på 11,5 kroner. Så langt i år har aksjen steget 337,5 prosent!Det er en soleklar 1. plass på Oslo Børs så langt i år. Navamedic, på 2. plass, har steget 30 prosent den siste måneden og 96,67 prosent så langt i år.På 3. plass følger John Fredriksen kontrollerte Golar LNG, med en oppgang på 83 prosent i år. Den aksjen har imidlertid falt 24 prosent den siste måneden.
Taperne så langt i årStor oppgaveKontrakt med Exxon Mobil
Blant taperne er det Sevan Marine som er verstingen, med en nedgang på 92,77 prosent, men en oppgang på 4,44 prosent den siste måneden.Faktor Eiendom og Eitzen Chemical har falt mer enn 47 prosent den siste måneden og henholdsvis 87,65 og 85,13 prosent hittil i år. Da Røkke jr. overtok roret i AKPS var oppgaven hans kort og godt å klare det ingen av de fem tidligere Aker Philadelphia-sjefene hadde klart; å gjøre skipsbygging i USA lønnsomt, skrev Finansavisen.- Jeg håper ansatte, markedet og omgivelsene vil vurdere Kristian for det han gjør, og ikke på bakgrunn av navnet. I Aker gir etternavnet ingen rettigheter. Tvert imot. Det stiller ekstra krav til personlige kvalifikasjoner, skrev Kjell Inge Røkke i sitt årlige aksjonærbrev i vinter.Så langt ser det ut til å ha gått tålig bra. Verftet hadde sågar et lite overskudd etter første halvår. 27. juli ble det klart at Røkke jr.-styrte Aker Philadelphia Shipyard hadde fått en forløpelig kontrakt med Exxon på å bygge to tankskip. Verftet hadde signert en forløpelig avtale med SeaRiver Maritime om levering av to tankskip av størrelsen aframax i 2014.SeaRiver Maritime er ExxonMobils shippingpartner i USA. AKPS har med Samsung Heavy Industries som teknisk partner på prosjektet.Verftet har lenge slitt med å få kontrakter, og dette er trolig en veldig viktig avtale for Philadelphia-verftet, skrev Finansavisen.- Avtalen reflekterer APSIs solide historikk over presis levering av høykvalitetsskip», skrev CEO Kristian Monsen Røkke, i en pressemelding.Aker Philadelphia Shipyard bygger, i følge Finansavisen, skip i Jones Act-markedet. Ifølge denne loven må alle skip som seiler i USA, blant annet være bygget i USA.Selskapet har de siste årene jobbet seg gjennom en ordrebok på 12 tankskip for Overseas Shipholding Group.