Sjeføkonom tror børsen faller mandag

Med fortsatt gjeldsuro i Europa og svakere kredittrating i USA, er det neppe noen som tror børsene stiger på mandag. Men Harald Magnus Andreassen tror heller ikke vi er på kanten av stupet.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. Foto: Pia Camilla Skjøthaug, Finansavisen
Børs

- Etter forrige finanskrise la både bedrifter og husholdninger om ganske kraftig, så investeringsnivået er lavt, mens sparingen er relativt høy. Det er normalt ikke utgangspunktet for en krise, forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.Han er likevel ganske sikker på at de siste ukenes uro og nedgraderingen av USAs kredittrating før helgen vil føre til børsfall mandag morgen, også i Oslo.- Vi er en liten og åpen økonomi og er sånn sett ikke isolert fra det som skjer i verden rundt oss. Men konjunkturene i Norge er også ganske like resten av verden fordi norske husholdninger og bedrifter rett og slett gjør mye av det samme som verden for øvrig, sier Andreassen.Om verdensøkonomien blir svekket over tid, vil det kunne påvirke norsk økonomi gjennom at blant annet oljeprisen svekkes.- Det gjenstår å se hvor varige endringer vi får i makroøkonomiske forhold. Blant annet er forbruket utenom de rike landene i ferd med å ta seg opp. Jeg mistenker at pessimismen hos mange er litt for stor, sier han.Samtidig påpeker Andreassen på at fredagens nedvurdering ikke kom som noe lyn fra klar himmel.- Standard & Poor's varslet allerede i april at de ville vurdere USAs kredittverdighet. Det gikk også rykter før helgen, så markedet har nok absorbert mye av dette allerede. Det er jo heller ikke sånn at de økonomiske og politiske realitetene har endret seg over natten.Andreassen tror de andre toneangivende ratingbyråene, Moody's og Fitch, vil følge opp og justere ned sin vurdering av den amerikanske statens kredittverdighet.(©NTB)