Solen skinner på Oslo Børs

Oslo Børs løfter seg markert tirsdag formiddag, til tross for dystre makrotall fra Europa. Biotek-selskapet Algeta og sol-selskapet REC er blant selskapene som står i spissen for oppgangen.

Fasaden på Oslo Børs - Foto: Scanpix
Børs

I kjølvannet av oppturen i USA mandag kveld og oppgangen i Asia i morges, har Oslo Børs steget fra start tirsdag.Rundt lunchtider er oppgangen på 1,20 prosent til 355,10, og det er hittil omsatt aksjer for 1,58 milliarder kroner.Også oljeprisen løfter seg tirsdag formiddag. Brent-oljen med levering i oktober er opp 0,25 prosent til 108,63 dollar fatet, mens WTI-oljen i øyeblikket stiger 1,26 prosent til 85,48 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 107,35 dollar fatet ved børsslutt mandag.Statoil stiger 0,98 prosent til 123,80 kroner.Makrotall Ferske tall fra Tyskland viser at ZEW-indeksen for august måned kom inn langt under forventning . Ikke siden Lehman Brothers kollapset har fallet vært større.Indeksen for fremtidsutsiktene kommer inn på minus 37,6, mot minus 15,1 i juli og ventet minus 26,0.Fra Kina kom det derimot godt nytt i morges. En foreløpig indeks for produksjonen (PMI) i Kina i august var på 49,8. Endelig indeks for juli var på 49,3.- Foreløpig PMI var bedre enn de 45 som det gikk rykter om blant markedsaktører, og dette vil kunne gi en viss lettelse i markedet, sier analytiker Ting Lu.Algeta får snike i køen En av dagens hittil største vinner på Oslo Børs er biotek-selskapet Algeta. Det ble i morges kjent at selskapet har blitt tildelt fast track-status for sitt legemiddel Alpharadin.I praksis betyr det at Alpharadin, som benyttes for pasienter med prostatakreft med spredning til skjelettet, raskere enn normalt kan bli godkjent av amerikanske myndigheter.Aksjen løfter seg mandag 10,91 prosent til 183,00 kroner.Kraftig opp for REC Også solselskapet REC stiger på Oslo Børs tirsdag, etter at det i morges ble kjent at silisiumsprisene i august stiger markert.Prisene stiger denne måneden til 51,96 dollar per kilo, sammenlignet med juli-prisen på 51,20 dollar per kilo. Ifølge Bloomberg News er det den største oppgangen i silisiumsprisene på fem måneder.Markedet sender REC-aksjen opp 8,16 prosent til 9,14 kroner.Kjøper egne obligasjoner Norse Energy Corps amerikanske datter Norse Energy Holdings har kjøpt tilbake egne obligasjoner med nominell verdi åtte millioner dollar.Selskapet vil få en gevinst på rundt 2,4 millioner dollar som følge av tilbakekjøpet, som skjedde i det åpne markedet.Norse stiger 13,33 prosent til 0,34 kroner.Songa sikret finansiering Songa Offshore melder tirsdag at selskapet har inngått en bankfasilitet på 420 millioner dollar, tilsvarende 2,2 milliarder kroner, for å finansiere ultradypvannsriggen "Songa Eclipse".Markedet applauderer, og sender aksjen opp 6,42 prosent til 23,20 kroner.Fredriksen får rabatt Den siste tids uroligheter i finansmarkedene gjør at John Fredriksen-selskapet Archer og Wexford Capital har blitt enige om å kutte prisen med 609 millioner kroner.Archer stiger 0,91 prosent til 26,75 kroner på Oslo BørsBryter lånevilkår Seismikkselskapet SeaBird Exploration bryter betingelser både i forbindelse med bank- og obligasjonslån. Nå er selskapet i dialog med partene for å finne en løsning på de økonomiske problemene.Seabird Exploration har dessuten blitt tildelt en kontrakt med Oil and Natural Gas Corporation Ltd of India på 40 millioner dollarAksjen er ned 5,41 prosent til 0,70 kroner.Stuper på resultatvarsel Dagens hittil største taper er Nordic Semiconducter, som melder at resultatet i 2011 er ventet å bli lavere enn selskapets guiding for året.Det rapporteres om lavere etterspørsel etter trådløst PC-tilbehør og andre elektroniske varer i Europa og Nord-Amerika. Selskapet venter inntekter på rundt 140 millioner dollar i 2011.Aksjen stuper hele 19,13 prosent til 11,20 kroner.Resultatrush Flere selskaper har sluppet tall for andre kvartal i dag, deriblant Norwegian Property , Origio , Eidesvik Offshore , PCI Biotech og Norway Royal Salmon.Her finner du oversikten.Vinner og tapere De fleste av tungvekterne løfter seg tirsdag formiddag. Yara er opp 1,86 prosent, mens Norsk Hydro stiger 0,67 prosent. Telenor løfter seg 1,97 prosent.Seadrill, PGS og Subsea 7 stiger henholdsvis 1,21, 2,39 og 0,87 prosent.Blant dagens vinnere finner vi Birdstep og Origio. På taperlisten er American Shipping Company, Neas og Star Reefers høyt oppe.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen