Strateger om den perfekte stormen i aksjemarkedet

Forrige uke ble investorer verden over rystet av kraftige børsfall. - Det satte på alvor i gang frykten for at verdens største økonomi skal falle tilbake i resesjon, sier strategene i Nordea.

Erik Roland. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Børs

I den siste ukerapporten fra Nordea kommenterer strategene den siste ukens finansielle hendelser.Les også: Forskningssjef: Selg, selg og selg- Siste uke ble en, i negativ forstand, "perfekt storm", da finansmarkedene ble preget av både skuffende makrotall fra USA, som på alvor har satt i gang frykten for at verdens største økonomi skal falle tilbake i resesjon, samt en fortsatt svært vanskelig situasjon i Italia og Spania. Disse landene må se sine statsrenter fortsette å stige i takt med at skepsisen i landenes finanspolitiske situasjon øker, skriver Nordea.- Den europeiske sentralbanken støtter de europeiske rentemarkedene både med kortsiktig likviditet og eventuelt gjennom oppkjøpsprogram for statsobligasjoner. Foreløpig har dette dog ikke beroliget markedene, skriver Nordea.- S&Ps nedgradering av USA sin kredittrating vil være i investorers fokus mandag, da den ble offisiell etter at børsene stengt fredag. Nedgraderingen kom ikke helt uventet, da S&P allerede har advart om at en nedgradering kunne komme, skriver Nordea.- Vi venter likevel at den vil bidra til ytterligere volatilitet og usikkerhet i både aksje- og rentemarkedene, når investorer tilpasser seg til en ny hverdag der amerikansk statsgjeld ikke lenger rangeres som den sikreste renteinvesteringen i verden, avslutter Nordea.Mandag peker pilen ned på Oslo Børs. I skrivende stund står hovedindeksen i 353,24 poeng, ned 3,23 prosent.