USA frykter ny resesjon

Pilene peker bare én vei for USAs økonomi. Enkelte nevner resesjonsfrykten, men norske økonomer mener det er for tidlig å dømme USA nedenom og hjem.

Grand Central Terminal som ligger i hjertet av Manhattan i New York. Foto: Scanpix Roald, Berit
Børs

Til tross for budsjettforliket som reddet USA fra mislighold av gjelda, raser verdens børser nedover.- Det er litt tidlig å snakke om en ny resesjon, sier professor Hilde C. Bjørnland ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI til NTB.For at man skal kalle det resesjon, må det foreligge en bratt nedgang som rammer hele økonomien. Det vil si økning i ledigheten, produksjonsfall og fall i konsumet i et par kvartaler, forklarer Bjørnland.- Der var USA for et par-tre år tilbake. Nå sliter landet med å komme seg opp igjen, og mye av grunnen er at det som er av økonomisk vekst, fordeles ujevnt i befolkningen, sier professoren- USAs vekst er tradisjonelt drevet av husholdningenes forbruk. Men familier med lave og middels store inntekter rammes hardt hvis de først faller utenfor. Folk mister jobben og dermed forsikringene. Samtidig faller fortsatt boligprisene, og mange med stor gjeld presses ut av boligmarkedet med tap, sier Bjørnland.