Venter kraftig børsfall

Det ventes at de europeiske aksjene vil falle betydelig mandag etter at de amerikanske futurekontraktene falt i overkant av 2,0 prosent og Asia-børsene avsluttet børsdagen i rødt.

Frankfurt-børsens Dax-indeks. Foto: Reuters/Scanpix KAI PFAFFENBACH
Børs

Ifølge en rekke analytikere og nyhetskilder ligger det til rette for ytterligere børsfall i Europa mandag.- Det lander nok ned mellom to og fire prosent i åpningen. Jeg regner med at det vil snu i løpet av dagen, som på fredag, sier Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank til reuters.Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500, falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag.- Det ligger an til et ganske betydelig salg, og ytterligere forvitring av markedet etter hvert som tiden går. Tilliten er reelt sett i ferd med å bli mindre akkurat nå, sier toppsjef Jeffrey Sica i det amerikanske selskapet SICA Wealth Management.Videre avsluttet de asiatiske børsene mandagen i rødt.Les også: Børsene i Asia stuperEtter søndagens G7 møte ble det klart at landene ville gå sammen om samordnede tiltak mot krisen.Den europeiske sentralbanken (ESB) ønsker velkommen annonseringene fra myndighetene i Italia og Spania rundt nye tiltak og reformer i finans- og strukturpolitikken.Investorer tolker det dit hen at ECB mandag morgen vil begynne å kjøpe italiensk og spansk statsgjeld, et trekk som er ventet vil lette lånekostnaden for eurosonens tredje og fjerde største økonomier.Også oljeprisene faller dramatisk i morgentimene mandag. Akkurat nå omsettes et fat Brent-olje med september-levering for 106,03 dollar, ned 3,05 prosent. Mens WTI-oljen faller 4,02 prosent til 83,39 dollar fatet.