Vil USA-fall påvirke Oslo Børs fredag?

De amerikanske børsene falt tungt og bredt torsdag, og panikk-salget fortsetter i Asia fredag morgen. Se hvilke faktorer som vil påvirke Oslo Børs fredag.

Wall Street foto: Scanpix Meek, Tore
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag ned 4,83 prosent til 375,36 poeng. Det ble omsatt verdipapirer for 7,16 milliarder kroner.Torsdagens omsetningsvolum var høyere enn det vi har sett den senere tiden, og Oslo Børs har nå falt mer enn ti prosent siden sist hovedindeksen endte i pluss, torsdag i forrige uke.Statoil, Yara, Seadrill, Norsk Hydro og Telenor var de mest omsatte aksjene. Statoil falt 3,75 prosent til 123,20 kroner.- Markedene snudde plutselig ytterligere ned. Dax-indeksen og terminene kom ned, sveitserfrancen kom opp, og folk fokuserer en del på Italia og Spania. I et marked med "risk off" er det ekstra svak utvikling på Oslo Børs, sier en megler til TDN Finans. Les hele børskommentaren.Verste Wall Street-dag på tre år Alle de amerikanske indeksene falt bredt og kraftig i handelen torsdag kveld. Mer enn ti prosent fall fra forige topp defineres som korreksjon. Og Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq gled alle over i korreksjons-territoriet torsdag.Dow Jones-indeksen falt 4,13 prosentpoeng til 11.383,68 poeng, og hadde med det sin verste dag siden desember 2008. S&P500 indeksen falt 4,78 prosent til 1200,07 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 5,08 prosent til 2556,39 poeng. Omsetningen var den høyeste hittil i år.Den såkalte "fryktindeksen", CBOE Volatilitetsindeksen VIX, steg til 32,07. Hoppet på 35 prosent er det største siden 27. februar 2007, og indeksen har ikke hatt så høy sluttnotering siden juli 2010.- Det er bare panikk der ute. Alle beveger seg over til kontanter. Folk selger alt, sa den uavhengige opsjonstraderen Andrew Keene til Bloomberg.Se hvordan det gikk med de norske aksjene i USA og Canada.Paniske Asia-børser Japans Nikkei-indeks er tilbake til tsunami-nivåene i Mars måned.Asiatiske investorer ser til Wall Street der de tre tonangivende indeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq alle beveget seg inn i korreksjons-territoriet torsdag kveld, definert som mer enn 10 prosents fall fra forige topp. Dermed fortsetter panikk-salget i Østen.- Investorene tar inn over seg hvor dramatisk farten i den globale og den amerikanske økonomien har avtatt de siste månedene, sier direktør for globale investeringer Ross Koesterich i BlackRock til Bloomberg.Nikkei-indeksen ned 3,66 prosent til 9.306,02 poeng mens Topix faller 3,26 prosent til 799,40 poeng. Hang Seng- indeksen i Hong Kong er ned 4,75 prosent, og den kinesiske CSI 300-indeksen faller 1,81 prosent. Shanghai-børsen faller 1,88 prosent.I Australia hvor den australske sentralbanken nedreviderer vekstprognosen for nasjonens økonomi i 2011, faller Standard & Poor's ASX200-indeks med 3,95 prosentopoeng, og New Zealands NZX50-indeks er ned 2,9 prosent. Den australske sentralbanken nedreviderer vekstprognosen for nasjonens økonomi i 2011, men tar opp inflasjonsprognosen.OljeprisenNå står et fat Brent-olje med september-levering i 107,10 dollar fatet. Det er 3,30 dollar mindre enn da Oslo Børs stengte onsdag. Da ble Brent-oljen omsatt for 110,40 dollar pr fat.Netfonds Bank tror Oslo Børs åpner ned fredag:- Vi tror Oslo Børs åpner ned 1,5 prosent i dag, til 369,7 poeng. S&P500 falt 2,1 prosent etter at Europa stengte torsdag. Alle de europeiske børsene er ventet å åpne ned mellom 1 og 2 % i dag, etter at de amerikanske børsene fortsatte å falle i går kveld. Dow Jones endte til slutt ned over 500 poeng. Når det er sagt, vi mener frykten i markedet er overdrevet. Dagens viktigste nøkkeltall, slik vi ser det, er Non-farm Payrolls tallene fra USA kl 14.30.Dette skjer i dag:Resultatfremleggelser:- AMSC:Resultat pr 2.kv- BIRD:Resultat pr 2.kvUtenlandske:- Allianz, Logica, Procter & Gamble, Royal Bank of Scotland,Makrotall og nyheter:- Japan:Rentebeskjed- Frankrike: Handelsbalanse for juni kl 0845, ventet EUR -6,5 mrd- Norge:Industriproduksjon juni kl 10:00- UK:PPI juli kl 10:30 ventet 0,7% m/m (input), år/år ventet 18,75%. Kjerne-PPI ventet +0,2% m/m, år/år ventet 3,2%- Italia: BNP for 2.kv kl. 11.00, ventet +0,3% kv/kv, år/år ventet +0,8- Tyskland:Industriproduksjon juni kl 12:00 ventet 0,1% m/m- USA:Arbeidsmarkedsrapporten for juli kl 14:30. Arbeidsledighet ventet 9,2%, Non-farm payrolls ventet 85.000 og Private payrolls ventet 115.000; Manufacturing payrolls ventet 11.000; Arbeidsuke i timer ventet 34,3