Wall Street i fritt fall: Dow Jones ned 5,6 prosent

Det ble en blodrød mandag på Wall Street etter S&Ps nedgradering av kredittverdigheten til USA. Samtlige 500 S&P 500-aksjer falt, mens Dow Jones stupte 635 poeng! Og fryktindeksen smalt opp 50 prosent!

Wall Street i New York. Foto: Berit Roald / SCANPIX Roald, Berit
Børs

Wall Street har lagt bak seg en blodrød dag, hvor Dow Jones stupte 5,6 prosent (hele 635 poeng) til 10.809,85 og den bredere S&P 500-indeksen raste diabolske 6,66 prosent til 1.119,46. Teknologitunge Nasdaq raste 6,9 prosent til 2.357,69.Dagens fall var det største siden desember 2008.Samtlige 500 aksjer som inngår i S&P 500-indeksen falt! Indeksen er nå på sitt laveste nivå siden september. På tre dager har S&P 500 stupt 11 prosent, det verste fallet siden november 2008. Siden 22. juli er nedturen på hele 17 prosent.Volatilitetsindeksen VIX på CBOE, også kalt fryktindeksen, smalt opp 50 prosent til 48! Det er det høyeste for VIX siden våren 2009.Finanssektoren i S&P 500 ledet an med minus 11 prosent. Bank of America Corp stupte hele 22 prosent. Standard & Poor's har i dag nedgradert gjelden til boliglångigantene Fannie Mae og Freddie Mac. Nå vurderes selskapene til AA+.- Nedgraderingen av Fannie Mae og Freddie Mac reflekterer deres direkte avhengighet av den amerikanske regjeringen, skriver Standard & Poor's i en melding.Bank of America falt 20,1 prosent mens Citigroup falt 16,4 prosent og JP Morgan falt 9,4 prosent.Investorene rømmer til sikre havner som gull, som steg til all time high, og sveitser-franc.Gullprisen var omsatt så høyt som 1.723,4 dollar.Den amerikanske lettoljen falt til 81,08 dollar, men var omsatt så lavt som 80,17 dollar. Brent falt 5,1 prosent til 103,78 dollar.Exxon Mobil falt 6,2 prosent.IT-sektoren fikk også juling og Apple falt 5,5 prosent mens Google falt 5,7 prosent. Oracle falt 8,2 prosent mens Microsoft falt 4,7 prosent og Cisco falt 6,7 prosent.Shipping fikk også hard medfart og DryShips falt hele 23,5 prosent mens Frontline falt 16,2 prosent.Den ekstra dårlige nyheten var at aksjedumpingen skjedde på høyt volum. Ifølge Bloomberg skiftet nesten 18 milliarder aksjer eiere på nasjonens børser, det største antallet siden mai 2010.Rundt 30 aksjer falt for hver som steg. Det er det verste tallet siden Bloomberg startet å følge forholdstallet i 2004.Børsnedgangen mandag fulgte etter en bred og dyp nedgang i hele Asia og Europa og skjedde på første børsdag etter at Standard & Poor's nedgraderte USAs kredittverdighet før helgen.S&P har gitt politikernes manglende handlekraft mye av skylden for nedgraderingen.- Alle selger unne i hovedsak på grunn av frykt for at vi er på vei tilbake til en resesjon. Mange investorer har endelig innsett at USAs økonomi ikke kommer til å ha en vekst på 3 prosent, sier sjeføkonom Klaus Wiener i Generali Invstments, et europeisk firma som håndterer verdier for 330 milliarder euro, ifølge NTB.- Jeg mener en tredel av salgene skjer i frykt for en ny resesjon, ikke fordi det følger naturlig av systemet, men fordi den politiske risikofaktoren har gått opp, sier Wiener til AFP.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.