Blodig dag på børsen

Frykten på børsene er tilbake for fullt, og ingen slapp unna da hovedindeksen falt stygge 4,7 prosent torsdag. Statoil endte ned over 4 prosent, og PGS nesten 8 prosent i en blytung olje- og oljeservicesektor.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
Børs
Det ble omsatt verdipapirer for 6,15 milliarder kroner. - Vi oppplever en veldig stygg dag. Fallet er fryktelig, og vi er nå ned 23 prosent fra årsskiftet, og mye penger er borte, sa redaktør Trygve Hegnar på sendingen.- Vi ser et kjempepress nedover på råvarer og energi, fortsatte Hegnar.Slikt går naturligvis ikke upåaktet hen på en oljedrevet børs som den norske.- Statoil har i dag vært ned rundt fem prosent, og da er vi på en måte ferdig. (..) På toppen har vi signalene fra Fed i går om dårligere tider i USA. Vi ser ingen positive makrotall, og usikkerheten rundt Hellas er der fortsatt. fallet med frykt for en videre konjunktursvekkelse, og at krisen kan trekke ut i tid.Erlend Lødemel, sjeføkonom i Arctic Securities, mener mange markedsaktører nå erkjenner at Fed har lite tørt krutt igjen på lager, og at finanspolitikken derfor må ta ansvaret.- Men det er langt fra sikkert at man blir enige om å stramme markert mindre inn på budsjettene neste år, sier han.- Utviklingen fremover er svært usikker og i stor grad avhengig av utviklingen i den europeiske gjeldskrisen. Jeg tror det endelige utfallet blir at landene med de sterkeste finansene vil komme til at den beste løsningen er å gi full støtte til PIIGS-landene. Men dette vil neppe bli endelig avklart med det første, . Det var i går at Federal Reserve en plan for å senke lånekostnadene ved å selge eller ikke fornye kortsiktig gjeld, til fordel for lange obligasjoner.Tiltaket var ventet, men det var rasjonalet bak planen , da Fed viste til "en betydelig nedsiderisiko" i amerikansk økonomi.- Det ser ikke ut til at markedet synes Operation Twist er nok til å kickstarte økonomien. Veldig svake utsikter ser ut til å ha foruroliget markedene ytterligere, sier strateg Ben Potter hos IG Markets til Reuters.Investorene har også fått nye bekymringer for Kina, etter at HSBCs Flash PMI viste at industrisektoren svekket seg for tredje måned på rad i september.Skuffende nøkkeltall tikket også inn fra Tyskland torsdag. i september fra 50,9 til 50,1. Videre falt ordreinngangen for tredje måned på rad.Dagens jobbtall fra USA, som viste at antall førstegangssøkere til ledighetstrygd i forrige uke, ble mottatt med et skuldertrekk.At i august, lindret noe av smerten. Det vi så i markedene i dag, var dermed en flukt inn i relativt sikre valutaer og statsobligasjoner. Dollaren steg til sitt høyeste mot store valutaer på syv måneder, mens den tyske 10-åringen falt til rekordlave nivåer.EURUSD står torsdag ettermiddag i 1,3442, noe som betyr en dollarstyrkelse på ca. halvannen cent i dagens handel.Pesssimismen smitter også over på oljemarkedet.Brent november-olje handles like før stengetid på Oslo Børs for 106,30, ned drøyt 4 dollar i dagens handel. WTI-oljen er ned 4,50 dollar til 81,42 dollar fatet.- Det er en kombinasjon av ingen QE3, lav økonomisk vekst, fallende PMI i Kina og europeisk PMI enten litt eller langt under forventningene, sier analytiker Thorbjørn Bak Jensen i A/S Global Risk Management til Reuters.På Oslo Børs falt Statoil hele 4,15 prosent til 122,30 kroner.I tillegg til fallet i oljeprisen, rammes Statoil av at . Likevel opprettholdes estimatet om at funnene på Aldous Major sør og Avaldsnes kan utgjøre en struktur på 500-1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.Ikke minst rammes også Det norske av denne meldingen. Aksjen ble straffet med et fall på hele 16,5 prosent til 40,50 kroner. Det hjalp ikke på kursen at til 41,60 kroner stykket.Aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor Markets synes meldingene om Aldous Major Nord er noe motstridende.- Statoil sier det ikke er grunnlag for kommersiell drift, mens Det norske sier det underbygger analysen om sammenhengende felt. Det fremstår noe motstridende, sier han til TDN Finans.Det norske vurderer fortløpende ytterligere boringer på Aldous Major Nord.- Hvis denne boringen på Aldous Major Nord hadde slått til som en håpet, ville en gjort et funn som hengte sammen med Aldous Major Sør og Avaldsnes. Det er foreløpig ikke bekreftet, men muligheten eksisterer fortsatt, sier direktør for ressursstrategi Odd Ragnar Heum i Det norske til dn.no. Dagens børsfall var bredt, og ingen OBX-aksjer slapp unna. Marine Harvest var nærmest, med en nedgang på marginale 0,4 prosent til 3,00 kroner.Ikke overraskende utmerket mange olje- og oljeserviceaksjer seg negativt.En tungvekter som PGS falt i dag hele 7,9 prosent til 58,25 kroner. Seadrill og Subsea 7 gikk tilbake hhv. 5,8 prosent til 173,50 kroner og 7,0 prosent til 111,30 kroner. Vi nevner også at Fred. Olsen Energy falt 7,5 prosent til 167,40 kroner.TGS og Aker Solutions endte ned hhv. 6,15 prosent til 112,90 kroner og 6,5 prosent til 58,50 kroner.Tungvektere i øvrige sektorer, som DnB NOR, Yara, Hydro og RCCL, falt alle 5,5-6,0 prosent. REC mistet 6,25 prosent av sin verdi. Finansavisen skriver i dag at John Fredriksens tankrederi kan tape opp mot 2 milliarder kroner de neste 12 månedene - hvis tankratene holder seg på dagens nivåer.Nordea Markets har ifølge TDN Finans nå , og gjentar sin salgsanbefaling. Nedsiden i aksjen er ifølge Nordea dermed fortsatt på rundt 40 prosent.Meglerhuset karakteriserer ifølge nyhetsbyrået spotmarkedet for oljefrakt som fortsatt depressivt og ser ingen mulige triggere på kort sikt.Markedet reagerte med å sende Frontline ned 6,2 prosent til 31,29 kroner i dagens handel. I toppen av taperlisten falt bare to aksjer mer enn Det norske: Den marginale IGE-aksjen falt sine 33 prosent (ett øre) til tre øre, mens Norway Royal Salmon gikk tilbake 19,2 prosent til 10,50 kroner.Hexagon Composites og Kverneland falt 14,2-14,4 prosent. Ytterligere syv aksjer falt tosifret, deriblant Noreco og Seabird Exploration.En kort vinnerliste toppes av Aker Floating, som steg 23 prosent til 3,00 kroner. Eitzen Maritime fulgte nærmest med pluss 12 prosent til 1,21 kroner.Acta var også blant de få som unngikk rødfargen torsdag, og steg 1,7 prosent til 1,78 kroner.Her finner du Her finner du alle Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og