Oslo Børs falt kraftig mandag Han mener det er duket for en turbulent høst.Wall Street hentet seg inn de norske aksjeneSå kom nedgraderingen av Italia nedgraderte mandag Italias statsgjeldAsia-fall etter nedgraderingNetfonds Bank ser opptur i OsloOljeprisen ned etter børssluttDette skjer i dag:
  • Sverige: BNP endelig 2.kv kl 09:30Sverige: BNP endelig 2.kv kl 09:30
  • SSB: Sykefravær, egen- og legemeldt 10:00SSB: Sykefravær, egen- og legemeldt 10:00
  • SSB: Kostnadsindeks for lastebiltransport 10:00SSB: Kostnadsindeks for lastebiltransport 10:00
  • SSB: Skatteregnskapsstatistikk 10:00SSB: Skatteregnskapsstatistikk 10:00
  • SSB: Nye eneboliger, prisindeks 10:00SSB: Nye eneboliger, prisindeks 10:00
  • SSB: Kostnadsindeks for innenriks sjøfart 10:00SSB: Kostnadsindeks for innenriks sjøfart 10:00
  • Tyskland: ZEW-indeksen september 11:00Tyskland: ZEW-indeksen september 11:00
  • USA :Igangsatte boliger august kl 14:30USA :Igangsatte boliger august kl 14:30
  • Carnival Corp: ResultatfremleggelseCarnival Corp: Resultatfremleggelse
Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,13 prosent til 359,25 poeng mandag Det ble omsatt aksjer for 4,3 milliarder kroner. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning skriver investeringsdirektør Stig Myrseth at den kontinuerlige forvitringen i kredittmarkedet og banksektoren skaper nedsiderisiko i aksjemarkedet og råvareprisene. Blant de største taperne finner vi John Fredriksens tankrederi Frontline, som falt nærmere fem prosent. De amerikanske børsene fikk en svak start på uken. Dow Jones endte ned 0,9 prosent til 11.401,01, mens den bredere S&P 500-indeksen falt én prosent til 1.204,09. Teknologitunge Nasdaq nøyde seg med et fall på 0,4 prosent til 2.612,83.Marketwatch.com viser til signaler fra møter i eurosonen om at Hellas kan komme til å misligholde statsgjeld tidligere enn ventet, som en del av forklaringen på fallet.På det meste var S&P 500 ned 2,3 prosent, men markedet hentet seg inn den siste timen på rykter om at Hellas er nær en avtale med sine internasjonale kreditorer.Slik gikk det med Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's . Gjelden ble nedgradert fra A+/A+ til A/A-1 på grunn av usikkerhet om Italias stadig svakere økonomiske utsikter, melder kredittvurderingsbyrået.S&P opplyser at en rådende oppfatning om at en svak regjeringskoalisjon hemmer regjeringens evne til å svare besluttsomt på utfordringene, bidro til beslutningen.«Vi mener at den svakere veksten vil gjøre det vanskelig å nå de nye målsetningene regjeringen har satt seg,» heter det i en pressemelding.Andre forhold som virker negativt inn på den økonomiske veksten, er lav sysselsetting, en ineffektiv offentlig sektor og mindre utenlandske investeringer.Et annet kredittvurderingsbyrå, Moody's, har også opplyst at de vurderer en nedgradering av Italia, som hos dem for tiden er Aa2, to hakk under toppgraderingen på AAA. Det gikk nedover på de største børsene i Asia tirsdag morgen. Bakgrunnen var nedgraderingen av Italias statsgjeld. I løpet av morgenen har imidlertid flere børser snudd opp.Nikkei-indeksen i Japan endte ned 1,6 prosent, mens den bredere Topix-indeksen falt 1,7 prosent. Honda Motor Co. og Sony Corp faller over to prosent. Vi minner om at Tokyo-børsen var stengt mandag.Hang Seng i Hong Kong faller 0,2 prosent. Shanghai Composite i Kina stiger 0,7 prosent, mens Straits Times i Singapore stiger 0,3 prosent. Netfonds Bank tror hovedindeksen på Oslo Børs åpner opp 0,27 prosent i dag, til 360,2.- S&P500 steg 0,9 prosent etter at Europa stengte mandag. Italia har fått nedgradert sin kredittvurdering av Standard and Poors i natt. Når det er sagt, denne nedgraderingen var mer eller mindre ventet, derfor bør det ikke prege åpningskursene i Europa nevneverdig. Dagens viktigste nøkkeltall, slik vi ser det, er Housing Starts-tallene fra USA. Tallene slippes kl 14.30. I dag starter rentemøtet i USA. Dette møtet har blitt forlenget med en dag på grunn av den globale finansuroen. Møtet avsluttes i morgen, skriver meglerhuset. Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i november, koster tirsdag morgen 109,10 dollar fatet. Da Oslo Børs stengte mandag var prisen 109,72 dollar. Kilder: TDN Finans og SSB