Verket, som eies 50/50 prosent av Qatar Petroleum og Norsk Hydro, skal tilføre verdensmarkedet 585.000 tonn primæraluminium i året.Leder av forretningsområdet Primærmetall i Norsk Hydro, Hilde Merete Aasheim, sier i en kommentar at verket nå er kommet over i driftsfasen og at Qatalum er blant de aller fremste innenfor verdens aluminiumsindustri.Produksjonen går nå på to parallelle linjer som hver er på 1,2 kilometer og inneholder til sammen 704 elektrolyseceller. I tillegg omfatter anlegget en anodefabrikk, et kraftverk og en ny havn.Utbyggingen i Qatar bygger på den teknologien Norsk Hydro har utviklet i Sunndal under betegnelsen HAL 275. Det er en økonomisk og miljøvennlig teknologi sammenlignet med den tradisjonelle måte å produsere aluminium på.All fluor gjenvinnes, og 99,5 prosent av gassene fra prosessen bli samlet opp. (©NTB)