Analytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, sier at med laksepriser på 22 kroner vil snittet av norske oppdrettere gå i minus. Han mener det er lite rom for kostnadskutt.Fredag gikk imidlertid konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, ut i media og sa at han ville be styret i laksegiganten om å kutte lønnen hans med 10 prosent.Lite tyder på at toppsjefene i flere av de andre lakseselskapene vil gjøre det samme.
- Lederlønningene er ikke det vi angriper førstHeller ikke Cermaq vil kutte lønn
- Vi jobber kontinuerlig med å kutte kostnadene, men lederlønningene er ikke det vi angriper først, sier styreleder i SalMar, Bjørn Flategård til HegnarOnline.Han sier han ser symbolikkverdien av at lederlønninger kuttes, og utelukker ikke at det kan komme en tid da man også vil titte nærmere på lønningene generelt.- Men vi er ikke der i dag, sier Flategård, som legger vekt på at de er det oppdrettsselskapet med lavest produksjonskostnader og at de bestreber å holde posisjonen også fremover. Styreleder i Cermaq, Bård Mikkelsen, viser til at selskapet for tiden søker etter ny konsernsjef og er i en periode med konstituert konsernsjef, og at kutt i lønn ikke er noe tema per i dag.- Vi legger lederlønnen på et nivå vi finner markedsriktig. Vi foretar en analyse på hvor lønnsnivået skal ligge opptil to ganger i året, og føler vi har en konkurransedyktig lønn, sier Mikkelsen.Han er nettopp tilbake fra Canada, der hele styret var samlet, og føler seg trygg på at selskapet er godt posisjonert både i Chile, Canada og Norge.- Våre anlegg kjøres så effektivt som mulig, og god drift er viktigst nå.Også konstituert konsernsjef, Tore Valderhaug, avkrefter lønnskutt i lys av lav laksepris.- Utover at vi alltid vil være fokusert på kostnadseffektiv drift foreligger det ingen forslag til særskilte tiltak i lys av lavere laksepris, men heller en løpende vurdering og implementering av forbedringsprosesser, sier Valderhaug til HegnarOnline.