En dyster stemning preger børsene verden over torsdag. Hovedindeksen på Oslo Børs står i øyeblikket i 348,88, etter en nedgang på hele 4,0 prosent.Det er så langt omsatt verdipapirer for 2,6 milliarder kroner.
Dagens gjest på Økonominyhetene på HegnarOnline TV med Trygve Hegnar er Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB. Tema er oljeprisen. Sendingen starter som vanlig klokken 16.00.Dårlige nyheter i køFlykter til sikre papirerBlytungt StatoilIngen OBX-aksjer slipper unna Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her børs- og finansnyheter på HegnarOnline delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York vinnerne taperne Vinnerne taperne ulike indeksene de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen
Federal Reserve lanserte i går "Operation Twist," en plan for å senke lånekostnadene ved å selge eller ikke fornye kortsiktig gjeld, til fordel for lange obligasjoner.Tiltaket var ventet, men det var rasjonalet bak planen investorene reagerte på, da Fed viste til "en betydelig nedsiderisiko" i amerikansk økonomi.- Det ser ikke ut til at markedet synes Operation Twist er nok til å kickstarte økonomien. Veldig svake utsikter ser ut til å ha foruroliget markedene ytterligere, sier strateg Ben Potter hos IG Markets til Reuters.Investorene har også fått nye bekymringer for Kina, etter at HSBCs Flash PMI viste at industrisektoren svekket seg for tredje måned på rad i september.Skuffende nøkkeltall har også tikket inn fra Tyskland torsdag. Innkjøpsindeksen falt mer enn ventet i september fra 50,9 til 50,1. Videre falt ordreinngangen for tredje måned på rad. Det vi ser i markedene i dag, er dermed en flukt inn i relativt sikre valutaer og statsobligasjoner. Dollaren stiger til sitt høyeste på syv måneder mot store valutaer, mens den tyske 10-åringen faller til rekordlave nivåer.Pesssimismen smitter også over på oljemarkedet.Brent november-olje handles for 107,72, ned 2,64 dollar i dagens handel. WTI-oljen er ned 3,10 dollar til 82,82 dollar fatet.- Brent nærmer seg en test av 107 dollar fatet. Det er en kombinasjon av ingen QE3, lav økonomisk vekst, fallende PMI i Kina og europeisk PMI enten litt eller langt under forventning, sier analytiker Thorbjørn Bak Jensen i A/S Global Risk Management til Reuters.På Oslo Børs faller Statoil hele 4,8 prosent til 121,50 kroner.Statoil rammes også av at kolonnen de fant på Aldous Major nord var langt tynnere enn ventet. Likevel opprettholdes estimatet om at funnene på Aldous Major sør og Avaldsnes kan utgjøre en struktur på 500-1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.Ikke minst rammes også Det norske av denne meldingen. Aksjen straffes med et fall på hele 14,8 prosent til 41,30 kroner. Det har ikke hjulpet veldig på kursen at kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda har kjøpt 2.500 aksjer for 41,60 kroner.Aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor Markets synes meldingene om oljefeltet Aldous Major Nord er noe motstridende.- Statoil sier det ikke er grunnlag for kommersiell drift, mens Det norske sier det underbygger analysen om sammenhengende felt. Det fremstår noe motstridende, sier han til TDN Finans.Det norske vurderer fortløpende ytterligere boringer på Aldous Major Nord.- Hvis denne boringen på Aldous Major Nord hadde slått til som en håpet, ville en gjort et funn som hengte sammen med Aldous Major Sør og Avaldsnes. Det er foreløpig ikke bekreftet, men muligheten eksisterer fortsatt, sier direktør for ressursstrategi Odd Ragnar Heum i Det norske til dn.no. Dagens børsfall er bredt, og ingen OBX-aksjer slipper unna. Seadrill utmerker seg negativt med et fall på 6,1 prosent til 172,80 kroner. Ellers faller Yara, Hydro, Subsea 7, PGS, RCCL og Aker Solutions 4-5 prosent.I toppen av taperlisten kommer Hexagon Composites nærmest Det norske, med et fall på 12,3 prosent til 3,00 kroner.Oslo Axess-duoen London Mining og Thin Film, Dolphin Group, PSI Group og Seabird Exploration faller alle tosifret, det vil si 10-12 prosent.En kort vinnerliste toppes av Aker Floating, som stiger 25 prosent til 3,05 kroner. Eitzen Maritime følger nærmest med pluss 12 prosent til 1,21 kroner, mens Fara trekker opp 9,3 prosent.Salmar markerer seg positivt, ved å stige 6,5 prosent til 40,90 kroner.Her finner du Her finner du alle Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og