Røde børser i Asia

Rekordsterk japansk yen og skuffende tredjekvartalstall fra en rekke selskaper svekker de asiatiske børsene mandag.

Investor på Shanghai-børsen. Foto: AP
Børs

Japanske yen var mandag morgen på den høyeste nivået siden andre verdenskrig . I tillegg leverer en rekke asiatiske selskaper svakere tredjekvartalstall enn analytikerne på forhånd hadde spådd. Det sender børsene i regionen nedover.Ifølge Bloomberg News er yen-kursen nå ned 4,5 prosent til 79,20, etter at den klatret til rekord-nivået på 75,35 tidligere i dag. Japanske myndigheter er nemlig bekymret for at den høye kursen skal skape problemer for landets eksportindustri, og erklærte i morges at de vil gripe inn i markedet for å svekke valutaen.- Jeg har sagt gjentatte ganger at vi vil iverksette avgjørende tiltak mot spekulative bevegelser i markedet, men dessverre har vi sett fortsatte, ensidige spekulative bevegelser som ikke på noen måte gjenspeiler vårt lands realøkonomi, sa finansminister i Japan, Jun Azumi, på en hastig sammenkalt pressekonferanse, ifølge TDN Finans.Finansministeren uttalte at intervensjonen ble iverksatt av Japan alene, men ville ikke kommentere beløp. Ifølge The Wall Street Journal var den innledende salgsbølgen var på mer enn 5.000 milliarder yen, som er en rekord.Samleindeksen MSCI Asian Pacific faller mandag 2,8 prosent, og svekker dermed oktober-oppgangen til 7,2 prosent. Indeksen var tidligere på vei mot den største månedlige oppgangen på over ett år.Blant de 289 selskapene MSCI-indeksen består av som har levert tredjekvartalstall i oktober, har hele 157 av selskapene presentert tall som er svakere enn analytikernes estimater.I Japan faller Nikkei-indeksen mandag morgen 0,69 prosent, mens den bredere Topix er ned 0,96 prosent. Hang Seng i Hong Kong svekker seg 1,22 prosent.S&P/ASX 200 i Australia er ned 1,29 prosent, mens Shanghai Composites i Kina faller 0,43 prosent.Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs