Må godta gigantforskjeller i lønn

Det er lønnsfest i Yara og Norsk Hydro. Men kun for qatarske statsansatte.

Publisert 21. nov. 2011 kl. 07.21
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 13.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 166 ord
Qatalum. Foto: Scanpix

I Qatar har emiren bestemt at alle qatarske statsansatte skal få lønnshopp. Yara og Norsk Hydro har fulgt opp, og gir 60 prosent lønnsøkning - men bare for qatarere, skriver Dagens Næringsliv.Blant de totalt 2370 ansatte ved fabrikkene til Hydro og Yara i Qatar er det kun et fåtall av de ansatte som får ta del i lønnsfesten. Ved gjødselfabrikken Qafco, hvor Yara er medeier, er 16-17 prosent av de ansatte fra Qatar. Ved aluminiumsverket Qatalum, som Hydro eier halvparten av, er andelen drøye to prosent.Bakgrunnen for forskjellsbehandlingen er et påbud fra emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani, om en lønnsøkning på minst 60 prosent for alle qatarere ansatt i offentlig sektor. For ansatte i forsvaret vil lønnsøkningen være på så mye som 120 prosent.- Dette er et pålegg som også omfatter delvis statseide selskaper og ikke noe vi kan påvirke gjennom vår representasjon i styret. Derfor har vi heller ikke forsøkt oss på det, sier informasjonsdirektør i Yara, Esben Tuman, til Dagens Næringsliv.