Aksjene stiger på New York-børsen

Investorene på Wall Street kan glede seg over en positiv børsåpning. Utviklingen i aksjemarkedet kan du følge her.

Foto: Scanpix

Det har vært en positiv start på det amerikanske aksjemarkedet. Fire minutter etter at handelen tok til har den teknologitunge Nasdaq-indeksen gått opp 0,86 prosent og står i 2.648,73 poeng, mens Dow Jones står i 12.113,19 poeng etter en oppgang på 0,78 prosent.Utviklingen kan du følge her ( Klokken 14:30 norsk tid ble de ferske jobbtallene fra USA - Nonfarm Payrolls - sluppet. Fasiten viser at at det ble skapt 120.000 arbeidsplasser i november. Markedet hadde på forhånd ventet en vekst på 125.000 arbeidsplasser.Oktober-tallet ble revidert fra pluss 80.000 til 100.000 personer, mens september-tallet ble justert fra 158.000 til 210.000 kroner.Den private sysselsettingen økte med 140.000 i november, mot ventet 150.000.Arbeidsledighetsraten kom inn på 8,6 prosent, mot ventet 9,0 prosent. Det er den laveste raten siden mars 2009.Den gjennomsnittlige timelønnen falt 0,1 prosent på månedsbasis. Det var ventet en vekst på 0,2 prosent.Den gjennomsnittlige arbeidsuken var på 34,3 timer, som ventet.Her er hele rapportenUnder finanskrisen falt antallet sysselsatte i USA fra 138 millioner til 129,3 millioner. Siden bunnen er det skapt 2,2 millioner arbeidsplasser og før dagens tall ble offentliggjort var det, ifølge CNBC, 131,5 millioner sysselsatte i USA utenom jordbrukssektoren.Hvis det blir skapt 120.000 nye arbeidsplasser fremover i snitt, vil det ta drøyt 4 år og 6 måneder før USA er tilbake på nivå med før finanskrisen.Nonfarm Payrolls måler antall betalte ansatte som arbeider hel- eller deltid i privat og offentlig sektor utenfor jordbrukssektoren. Utviklingen i arbeidsmarkedet er viktig fordi det er blant de beste indikatorene på nåværende og fremtidig retning i økonomien.Økninger i nonfarm payrolls betyr at flere arbeidere vil forbruke varer og tjenester som bidrar til vekst i økonomien. Økning på ca 150.000 jobber eller mer indikerer ekspansjon i arbeidsstokken mens alt under indikerer et svakt jobbmarked.Europa -Vi venter at ECB i neste uke både kutter renten og øker varigheten på tilbud om ubegrenset likviditet utover ett år - i de såkalte LTRO-auksjonene. Onsdagens tiltak er likevel av begrenset betydning. Krisen løses ikke utelukkende med dette. Børsoppgangen var da heldigvis også basert på flere andre positive nyheter, sier Erlend Lødemel, sjeføkonom i Arctic Securities, til HegnarOnline.-Fremover tror jeg ytterligere børsoppgang vil være avhengig av at europeiske politikere evner å finne et kompromiss, sier Lødemel.