Børsoppgang i Europa

Uken startet i pluss på de viktigste børsene i Europa.

Foto: AP

Håp om en løsning på de økonomiske problemene i Europa bidro i dag til en viss optimisme på de europeiske børsene.I Tyskland gikk DAX-indeksen opp 0,60 prosent, den franske CAC 40-indeksen klatret 1,42 prosent mens FTSE 100-indeksen i London la på seg 0,38 prosent.Optimismen kom etter at den italienske statsministeren Mario Monti introduserte et forslag til hvordan landet skal få bukt med gjeldsproblemene. Monti la søndag kveld frem en tiltakspakke på 30 milliarder euro. Målet er å spare inn fire milliarder euro i 2012, 12 milliarder i 2013 og fire milliarder i 2012. Planene skal presenteres under et møte med EU-toppene i Roma mandag.- Monti har bestemt at det ikke finnes noen annen utvei enn å innføre meget tøffe tiltak for å overbevise markedet om at landet mener alvor med å redusere gjelden. Det vil bli vanskelig for Monti å imponere markedet (..) med mindre det blir satt opp en troverdig brannmur rundt Italia og Spania, sier lederen for Spiro Sovereign Security, Nicholas Spiro, til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.Det er også klart at Tyskland og Frankrike vil styrke budsjettdisiplinen og ha automatiske sanksjoner mot land med budsjettunderskudd over tre prosent.De to tungvekterne vil også at etableringen av det permanente stabiliseringsfondet ESM fremskyndes til 2012. ESM, som skal erstatte det midlertidige krisefondet EFSF, skal etter planen innføres i 2013.Veien videre I den siste ukerapporten fra Nordea skriver strategene at stemningen i finansmarkedene er i ferd med å bedre seg. Samtidig advares det mot lav visibilitet i tiden fremover.-Etter en periode med høy risikoaversjon og fall i aksjemarkedene , har det i det siste vært tegn til at denne utviklingen kan snu. Det er fortsatt risiko i markedet, men på kort sikt virker det som stemningen i finansmarkedene er i ferd med å bedre seg, skriver Nordea.-I den regionale strategien gjør vi ingen endringer, og vi er dermed overvektet Emerging Markets, nøytralvektet USA, Norge og Japan, mens vi undervekter Europa, skriver Nordea.Slik gikk det på børsene i Asia Slik gikk det på børsene i Europa.Slik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen