Dette ble EU-toppene enige om mandag kveld

Forventningene til fredagens ministermøtet i EU begynner å bli høye. Vil tallknuserne i S&P ødelegge moroa?

Katrine Boye, Erik Bruce og Thina Saltvedt. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.

I dagens rapport fra Nordea ser økonomene nok en gang nærmere på den økonomiske utviklingen i Europa.- Montis planer for det italienske budsjettet med kutt på 30 milliarder euro var nok en god nyhet. Forventningene til fredagens ministermøtet i EU begynner også å bli ganske høye etter at Sarkozy uttalte at målet var å "vinne tilbake noe tillit", skriver Nordea.Sent i går kveld kunne Merkel og Sarkozy melde om at de nå var enige om blant annet:- Fremskynde etableringen av et permanent krisefond fra 2013 til 2012- Beslutningene av EFSF skal kun kreve kvalifisert flertall- EUs domstol bør få veto over nasjonalbudsjettene- Euro-obligasjoner er utelukket- S&P klarte imidlertid å sette en stopper for markedseuforien da de kom ut og sa at samtlige 17 EU-lands ratinger settes under lupen, skriver Nordea.- De begrunner dette med gjeldssituasjonen, høy sannsynlighet for resesjon og den politiske usikkerheten knyttet til håndteringen av problemene. Dermed blir nok EU ledernes konklusjoner eller for den del mangel på sådan svært viktig denne uken, avslutter Nordea.