Fisken du bør holde deg unna

Tror du at det er fritt frem å nyte av alle havets fristelser uten å få dårlig samvittighet? Da må du tro om igjen, hevder World Wildlife Foundation.

Foto: Scanpix

- Mange tror at all fisk og sjømat i norske fiskedisker kommer fra bærekraftig fiske eller oppdrett. Men dessverre: Mye av sjømaten vi spiser kommer fra fiske som ikke er bærekraftig eller fra oppdrett som har en negativ påvirkning på miljøet, sier leder for havmiljøprogrammet i WWF, Karoline Andaur til FiskeribladetFiskaren.Pass deg for laksenI deres sjømatguide har de kategorisert inn fisken i tre ulike kategorier der grønt betyr "spis med god samvittighet", gult betyr "vær kritisk" og rødt betyr "styr unna".- Oppdrettslaksen er faretruende nær rødlista. Spesielt den siste tidens rømming illustrer dette, sier Andauer til avisen.Nå oppfordrer hun forbrukere til å forhindre overfiske eller intenst fiske av verdens fiskebestander, ved å la være å kjøpe de truede artene.Styr unna disseVil du spise middag med ren samvittighet er det en rekke nytelser du kan styrke av handlelisten med en gang.Ifølge WWF-listen er følgende arter nå på rødt:Ål, uer, tunfisk, sverdfisk og marlin, steinbit, scampi, norsk hummer, kveite i sør, hai og rokker/skater, breiflabb, kysttorsk og torsk i Nordsjøen og Tilapia.