- Ikke budskapet mange håpet på

Den europeiske sentralbanken (ECB) kom ikke med redningen mange hadde håpet på torsdag.

Nordea-økonom Erik Bruce. Foto: Finansavisen

ECB satte torsdag som ventet ned renten med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 1 prosent som et bidrag til å redde euroen.Banken skal også utvide oppkjøpet av obligasjoner fra de gjeldsrammede landene noe for å presse ned renten de må betale for å låne penger, opplyste banksjef Mario Draghi på en pressekonferanse i Frankfurt.Ikke tilstrekkeligMen ekspertene er ikke overbevist av Draghis tiltak. Svært mange mener den eneste løsningen på den akutte krisen er at ECB går inn med massive oppkjøp av obligasjoner.- Selv om ECB har åpnet opp kranene for bankene, har ikke banken sendt beroligende nok signaler om å støtte opp om landene som har problemer med statsgjelden, sier Sony Kapoor i tankesmia Re-Define til NTB.- Uansett hvor mye støtte bankene får, vil det ikke være tilstrekkelig så lenge ikke tilliten til at Spania og Italia kan gjøre opp for seg, er tilbake, legger han til.Draghi ber EU-lederne nå innstendig om å «gjøre sitt ytterste» for å gjenopprette tilliten til eurosonen.Skuffende- Draghi kom ikke med det budskapet som mange hadde håpet på, så jeg tror dette var en skuffelse. ECB-sjefen sier det er politikerne som må løse denne krisen, sier Erik Bruce i Nordea Markets.Det var ventet at ECB ville senke renten. Finansmarkedene har vært mest opptatt av om banken ville innføre nye tiltak for å lette bankenes tilgang på finansiering.- På forhånd var det knyttet store forventninger til hvilke signaler Mario Draghi vil gi om ytterligere intervensjoner i obligasjonsmarkedet. Nye signaler uteble, og trolig ønsker man å vente til man ser resultatet av helgens toppmøte, sier Maren Romstad i DNB. (©NTB)