Italiensk håp gir opptur på Oslo Børs?

Signaler fra Italia kan gi opptur på Oslo Børs. Det finnes også andre positive faktorer.

Colosseum, Roma, Italia. Foto: AP

Oslo Børs litt opp fredag Oslo Børs var i pluss hele fredag, men en halvtimes tid før stengetid dumpet hovedindeksen i minus, for så å slutte marginalt opp. Sluttnoteringen lyder på 378,98, opp 0,12 prosent. Markedet gikk i minus i det øyeblikk oljeprisen var i negativt territorium da euroens fall mot dollar ble forsterket; til under 1,34.Ukeavkastningen ble dermed på hele 7,4 prosent. Omsetningen endte på 4,8 milliarder kroner.Investorene ventet i spenning på en av månedens viktigste nyheter, arbeidsmarkedsrapporten (non farm payrolls) i USA, som ble fredag ettermiddag. Det ble skapt marginalt færre jobber enn ventet i november. Til gjengjeld ble tallene for de foregående månedene oppjustert. Dessuten kom ledighetsraten inn en del lavere enn analytikerne hadde ventet.Flatt i USA De amerikanske børsene fikk en flat avslutning på en meget sterk uke. Dow Jones endte ned marginale 0,01 prosent til 12.019,42 fredag, mens den bredere S&P 500-indeksen falt 0,02 prosent til 1.244,28. Ukeavkastningen ble på pluss 7,4 prosent.Teknologitunge Nasdaq endte opp "hele" 0,03 prosent til 2.626,93.Slik gikk det med de norske aksjeneOpp i Asia mandag Børsene i Asia fortsetter oppgangen fra forrige uke. Optimismen kommer etter at den italienske statsministeren Mario Monti introduserte et forslag til hvordan landet skal få bukt med gjeldsproblemene.Ifølge Market News International la Monti søndag kveld frem en tiltakspakke på 30 milliarder euro. Målet er å spare inn fire milliarder euro i 2012, 12 milliarder i 2013 og fire milliarder i 2012. Planene skal presenteres under et møte med EU-toppene i Roma mandag.- Alt peker i retning av at noe stort kommer ut av denne ukens møte. I begynnelsen av uken vil vi fortsette å se at risikoapetitten øker, sier Khoon Goh i ANZ National Bank til Bloomberg News.I Japan endte Nikkei-indeksen og den bredere Topix-indeksen opp 0,6 prosent. Hang Seng i Hong Kong stiger 0,1 prosent og Kospi i Sør-Korea løfter seg 0,4 prosent.Det største unntaket er Shanghai Composites i Kina, som faller 1,1 prosent mandag morgen. Nedgangen kommer etter at innkjøpssjefenes forventningsindeksene (PMI-indeksen for tjenester) svekket seg betydelig i november. Indeksen falt til 49,7 i november fra 57,7 i oktober.Sterk oljepris Brent januar-olje handles for 110,59 dollar fatet, opp 0,6 prosent, mens prisen var 108,82 dollar fatet da børsen stengte fredag.Venter positiv åpning i OsloNetfonds Bank tror Oslo Børs' hovedindeks åpner opp 0,28 prosent i dag, til 380.- S&P500 falt 0,9 prosent etter at Europa stengte fredag. Investorene har blitt adskillig mer positive den seneste tiden og nå forventer mange at EU- lederne skal komme frem til en løsning rundt gjeldskrisen. De asiatiske børsene har startet uken svakt opp. De amerikanske jobbtallene overrasket positivt fredag. Det ble skapt 120.000 arbeidsplasser i USA i forrige måned, i tillegg ble de foregående månedene oppjustert med rundt 70.000. Det slippes to viktige nøkkeltall fra USA i dag; Factory Orders og ISM Service Index. Begge tallene publiseres kl 16, skriver meglerhuset.Børsen rett opp eller rett ned? "En formasjon tilsier at hovedindeksen kan stige nesten 30 prosent. Den andre formasjonen tilsier at hovedindeksen kan falle over 50 prosent fra fredagens nivå", heter det i Søndagens aksjetips på HegnarOnlineDette skjer i dag:

 • Frankrike: PMI tjenester endelig november kl. 09:50Frankrike: PMI tjenester endelig november kl. 09:50
 • Tyskland: PMI tjenester endelig november kl. 09:55Tyskland: PMI tjenester endelig november kl. 09:55
 • ØMU: PMI tjenester endelig november kl. 10:00ØMU: PMI tjenester endelig november kl. 10:00
 • ØMU: Investortillit (sentix) desember kl. 10:00ØMU: Investortillit (sentix) desember kl. 10:00
 • ØMU: Detaljhandel oktober kl. 11:00ØMU: Detaljhandel oktober kl. 11:00
 • USA: ISM-tjenesteindeksen november kl. 16:00USA: ISM-tjenesteindeksen november kl. 16:00
 • USA: Industriordre oktober kl. 16:00USA: Industriordre oktober kl. 16:00
 • SSB: Finansforetakenes balanser, oktober kl. 10:00SSB: Finansforetakenes balanser, oktober kl. 10:00
 • SSB: Kvalifiseringsstønad, kl. 10:00SSB: Kvalifiseringsstønad, kl. 10:00
 • SSB: Sjøfiske etter laks og sjøaure, kl. 10:00SSB: Sjøfiske etter laks og sjøaure, kl. 10:00
 • Norges Bank: Forventningsundersøkelsen 4.kv kl. 14:00Norges Bank: Forventningsundersøkelsen 4.kv kl. 14:00
 • SeaBird Exploration Limited: ObligasjonseiermøteSeaBird Exploration Limited: Obligasjonseiermøte
Kilder: TDN Finans, Oslo Børs og Statistisk sentralbyrå (SSB)