Nervøs oppgang på børsen

Eurosonen går nå inn i to svært viktige døgn, men optimismen på børsene er i beste fall forsiktig. Oslo Børs får litt drahjelp av Statoil og oljeprisen. Frontline smeller ned.

Sjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi. Foto: AP

Etter en positiv åpning, har Oslo Børs mistet høyde utover dagen. Siste notering for hovedindeksen er 381,14, tilsvarende en oppgang på 0,3 prosent.Det er omsatt verdipapirer for 1,4 milliarder kroner.I Europa er bildet blandet for de toneangivende børsene. Tyske DAX stiger 0,3 prosent, britiske FTSE 100 0,2 prosent. Franske CAC 40 er ned 0,6 prosent.Utviklingen skjer i kjølvannet av opptur i USA i går, og nervøse Asia-børser tidligere i dag. På Wall Street peker futures ned 0,15-0,3 prosent.IMF-rykter tilbakevist Oppgangen på Wall Street ble trigget av spekulasjoner om gigantisk hjelp til Europa i regi av det internasjonale pengefondet førte, men denne effekten sluknet da ryktene ble tilbakevist av talsmenn for IMF og G20-landene.Eurosonen går nå inn i svært viktige døgn. I dag er Den europeiske sentralbanken (ECB) ventet å kutte renten. Konsensus ligger ifølge Reuters på 25 basispunkter. 73 analytikere mener det er 60 prosent sjanse for et slikt kutt.Renten vil da i så fall være tilbake på 1,0 prosent, som ble nådd under finanskrisen i 2009.ECB er også ventet å komme med en ny redningspakke for bankene, og investorene vil se etter signaler om at banken skal intensivere sine kjøp av statsobligasjoner i landene som sliter med høy gjeld.- Euroen kan eksplodere ECB-møtet vil bli en aperitiff foran toppmøtet i eurosonen, som starter med en middag senere i dag.- Jeg har det på følelsen at politikerne i eurosonen vet hva som står på spill. Jeg tror virkelig de nå vil gjøre alt de kan for å ta seg sammen for å levere konkrete resultater ved slutten av møtet, sier seniorøkonom Carsten Brzeski hos ING til Reuters.USAs finansminister Timothy Geithner har advart den franske Europa-ministeren Jean Leonetti om at hele verden har sine øyne rettet mot eurosonen.- Hva det betyr...er at euroen kan eksplodere og Europa falle fra hverandre. Det vil være en katastrofe, ikke bare for Europa og Frankrike, men for hele verden, sier Leonetti til Canal+ TV.Oljeprisen trekker opp Oljemarkedet preges av optimisme i forkant av hendelsene i eurosonen, selv om tall i går viste en uventet økning av lagrene i USA. Råoljelagrene steg 1,34 millioner fat, mot ventet et fall på 600.000 fat.Brent januar-olje handles for 110,13 dollar fatet, opp 60 cent i dagens handel. WTI-oljen stiger 24 cent til 100,73 dollar fatet. Til sammenligning ble Brent-olje handlet for 109,57 dollar fatet ved børsslutt onsdag.- Fundamentalt er ting bedre enn ventet, og økonomiene i USA og Kina ser ut til å stabilisere seg. Men handelen vil være forsiktig i forkant av fredagens toppmøte i Europa, sier forvalter Tetsu Emori hos Astramax Co. i Tokyo til Reuters.- Markedets retning bestemmes av toppmøtet, og et godt resultat vil sende prisene høyere, legger han til.På Oslo Børs stiger Statoil 1,4 prosent til 151,50 kroner.REC-oppgang et blaff Blant andre positive tungvektere finner vi først og fremst Marine Harvest, som trekker opp 3,3 prosent til 2,63 kroner. DNO klatrer 3,1 prosent til 8,35 kroner etter gårsdagens melding om lovende Irak-brønnGjensidige, Statoil Fuel & Retail, Algeta, Storebrand, Schibsted, Telenor og REC er opp 0,3-1,0 prosent.Sistnevnte står i 3,76 kroner, etter i dagens handel å ha vært oppe i 4,02 kroner, etter at Citi har startet dekning av aksjen ved å anbefale kjøp.De mener REC er den foretrukne solkomponentprodusenten.- Vi mener den større rabatten til verdijustert egenkapital enn konkurrentene skyldes at selskapets finanstall er påvirket av eiendeler som stenges ned, og at med bedrede marginer og finansielle resultater etter restruktureringen vil denne rabatten ikke lenger være berettiget, skriver Citi, ifølge TDN Finans.De mener ifølge nyhetsbyrået at silisiumsvirksomheten i USA og Singapore-fabrikken kan være sterkt kontantgenererende på sine lave kostnader, tross prisfallet gjennom hele verdikjeden.Aker Solutions ser rødt Ellers er det mest rødt å spore blant de mest omsatte. Aker Solutions avholder kapitalmarkedsdag torsdag, og aksjen faller 2,7 prosent til 66,90 kroner.- Vi klarte ikke å oppfylle alle våre finansielle mål dette året, og verdensøkonomien er forbundet med usikkerhet, men våre vekstmål er uendret. De globale energitrendene har økt etterspørselen etter olje og gass, og gir høye energipriser på lang sikt, sier arbeidende styreformann i selskapet, Øyvind Eriksen, i en kommentar.Les også: Leter høyt og lavt etter ny konsernsjefSelskapet gjentar sin guiding for omsetningsvekst på 9-15 prosent årlig i perioden 2011 til 2015. Organisk vekst skal utgjøre 6-10 prosent. Finansdirektør Leif Borge mener vekstpotensialet er størst for Drilling Technologies- og Subsea-divisjonene.I tillegg beholder Aker Solutions også sitt mål om en forbedring av resultatmarginen (EBITDA) med 3-4 prosentpoeng innen 2015, men peker på at det kan bli vanskelig å løfte marginene på kort sikt.Ellers i oljeservice trekker PGS ned 1,8 prosent, mens Seadrill faller 2,7 prosent (5,60 kroner) til 200 kroner. Vi må da nevne at aksjen i dag går ex. utbytte på 0,76 dollar (ca. 4,36 kroner).Frontline smeller ned Relativt sett topper IGE vinnerlisten, med en oppgang på 28,1 prosent til 2,05 kroner. Fire øvrige aksjer stiger tosifret: Fara, Norway Royal Salmon, Sevan Marine og Interoil er opp 11-17 prosent.De to førstnevnte er imidlertid omsatt bare én gang hver.Oslo Axess-noterte Spectrum, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, stiger 9,8 prosent til 18 kroner.I andre enden finner vi Frontline, som faller 9,9 prosent til 19,89 kroner. Gruveduoen Northland Resources og Oslo Axess-noterte Nordic Mining kommer nærmest, med nedganger på 5-6 prosent.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen