Oljeprisen stupte - tok med seg børsen

Oljeprisen stupte to dollar på få minutter, og sørget for en svak avslutning på børsene torsdag. I Oslo trakk særlig Hydro ned, mens REC var blant lyspunktene. Dagens vinner steg 14 prosent på verdensnyhet.

Foto: Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 378,59, etter en nedgang på 0,59 prosent.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,76 milliarder kroner.Så langt i år er hovedindeksen ned 13,9 prosent. Det siste året er fallet på 7,2 prosent.Pilene pekte nedover også i Europa. Tyske DAX endte ned 0,9 prosent, franske CAC 0,8 prosent, mens britiske FTSE 100 falt 0,3 prosent.Les også: - Kan ta fem år før gjeldskrisen er løstLes også: Stig Myrseth frykter urolige uker i aksjemarkedetLes også: Sjeføkonom: Børsfesten kan fort bli et blaffVenter spent på EUs politikere Både Spania og Frankrike avholdt i dag statsobligasjonsauksjoner som gikk overraskende bra.Frankrike solgte 10-års obligasjoner for 1,57 milliarder euro, og yielden endte på i snitt 3,18 prosent. I en tilsvarende auksjon 3. november endte yielden, ifølge Bloomberg, på 3,22 prosent.Spania solgte obligasjoner for 3,75 milliarder euro torsdag. 5-årsyielden endte i snitt på 5,544 prosent, opp fra 4,848 prosent i en tilsvarende auksjon 3. november.Med åpne kredittlinjer til sentralbankene er det trolig ikke bare Den europeiske sentralbanken (ECB) som kommer på banen. Obligasjoner er blitt presset kraftig ned de siste ukene og det har skapt muligheter.Rentene på europeiske statsobligasjoner faller kraftig i Italia, Spania og Frankrike torsdag.Ifølge Reuters venter investorene fortsatt på nye signaler for eurosonens politikere for hvordan statsgjeldskrisen skal takles. Markedet ble heller ikke oppmuntret av dagens melding fra Kina, som fortalte at industriproduksjonen falt for første gang på 32 måneder i november.Blandet ball fra USA Wall Street åpnet nervøst etter gårsdagens børsfest.Like før stengetid i Oslo er Dow Jones ned med 0,5 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen faller 0,6 prosent. Nasdaq faller på sin side 0,3 prosent.Tall fra amerikanske myndigheter, sluppet én time før Wall Street åpnet, viste at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) steg fra reviderte 396.000 per 19. november til 402.000 per 26. november.Det var ventet at tallet skulle være 390.000.En halvtime etter åpning viste de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrien (ISM manufacturing), en vekst fra 50,8 i oktober til 52,7 i november.Analytikerstanden hadde ifølge vår makrokalender på forhånd ventet en indeks på 51,5.Samtidig ble det kjent at byggeinvesteringene i USA steg 0,8 prosent fra september, mot ventet 0,4 prosent.Ifølge Reuters tangerer investeringene i private byggeprosjekter sitt høyeste nivå på nesten to år, noe som gir håp for BNP-veksten i 4. kvartal.Svalestup for oljeprisen Oljeprisen svinger veldig torsdag ettermiddag, men de siste minuttene har pilene for alvor pekt ned. På få minutter har Brent januar-olje falt over to dollar fatet.Kontrakten handles for 108,64 dollar fatet, etter en nedgang på 1,88 dollar. WTI-oljen faller én dollar til 99,36 dollar fatet.Ifølge Reuters er det frykten for ytterligere tilbakeslag i Europa, og det nevnte fallet i kinesisk industriproduksjon, som tynger, og mer enn oppveier effekten av ISM-tallene fra USA.Goldman Sachs er redd for et tilbakeslag i Europa, og mener det kan gi fall i etterspørselen etter olje.- Vi fortsetter å se på råoljemarkedet som om det navigerer mellom de stramme fysiske oljemarkedene, og trusselen om at den europeiske stratsgjeldkrisen kan trigge en global resesjon i nær fremtid.- Det vil i så fall føre til en kraftig nedgang i etterspørselen, skriver meglerhuset, med analytiker David Greely i spissen, i en oppdatering.Tall for oljelagrene i USA sluppet i går viste dessuten en overraskende stor økning.Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt fra Nordea Markets var dessuten gjest i Økonominyhetene på HegnarOnline TV torsdag.Hun presentert nye oljeprisanslag. I hovedscenarioet, trekker hun 2012-estimatet ned fra 114 til 109 dollar per fat i snitt for hele året. Det er spesielt i første halvår hun ser for seg at prisbildet kan være rufsete.Se sendingen i opptak her.Hydro trakk ned, REC opp På Oslo Børs endte Statoil ned 0,8 prosent til 147,90 kroner.For OBX-aksjene ellers snakker vi om relativt beskjedne utslag. Unntakene er først og fremst REC og TGS. De to steg hhv. 3,2 prosent til 3,91 kroner og 2,9 prosent til 131,50 kroner.REC-oppgangen skjer på samme dag som Goldman Sachs kutter aksjen fra nøytral til salg, melder Dow Jones Newswires.Vi merker oss også at Hydro trakk ned 2,9 prosent til 26,86 kroner.Arvid Moss, konserndirektør for energi og forretningsutvikling i Norsk Hydro, sa på selskapets kapitalmarkedsdag torsdag at det kinesiske aluminiumsforbruket ventes å doble seg i løpet av de neste ti årene.- Dette vil trekke oppstrømsråvarer ut av de øvrige markedene. For Hydro er dette viktig. Det vil skape etterspørselsutvikling vi vil dra nytte av, sa han.Yara falt på sin side én prosent til 231 kroner, mens aksjer som Seadrill, PGS, DNB, Subsea 7, Aker Solutions, Orkla og Storebrand falt under prosenten.Vi nevner også at Northland Resources steg 4,3 prosent til 7,20 kroner etter at selskapet har fått byggetillatelse fra Narvik kommune når det gjelder en jernmalmterminal i byen.Disse aksjene falt mest Relativt sett finner vi aksjer som Birdstep og Oslo Axess-noterte Flex LNG i toppen av taperlisten - dog etter beskjeden omsetning. Førstnevnte falt 13,9 prosent til 68 øre, sistnevnte drøye 10 prosent.Ellers falt Bakkafrost og Norse Energy 7,3-7,7 prosent, mens SalMar gikk tilbake 5,9 prosent til 32 kroner.Vi minner også om at aksjene i Sevan Marine ble notert ex. spleis fra og med i dag. 100 gamle aksjer gir 1 ny aksje. Sevan falt i dag 29,1 prosent til 16,30 kroner.Til topps på verdensnyhet Blant de relative vinnerne merker vi oss først og fremst Repant, som steg 13,8 prosent til 2,22 kroner. Selskapet meddelte markedet i morges om at det skal lansere en automat som karakteriseres som en verdensnyhet. Repant skal lansere en panteautomat for innsamling og resirkulering av lyspærer og batterier. Automaten er resultatet av et samarbeid med Revend Recycling, og skal være den første i sitt slag i verden.Aksjen var oppe i 2,47 kroner på det høyeste tidligere i dag.Blant andre aksjer som utmerket seg positivt finner vi Teco Maritime, som endte opp 13,1 prosent til 43 øre. Eitzen Chemical klatret 12,5 prosent til 18 øre, mens Sevan Drilling la på seg 9,6 prosent til 4,55 kroner etter flåteoppdatering .Transeuro steg for øvrig 5,4 prosent til 39 øre etter å ha lagt frem tall.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.