Super-Mario skuffet - Oslo Børs så rødt

Aker Solutions og ECB-sjef Mario Draghi skuffet investorene på Oslo Børs torsdag. Marine Harvest var den store stjernen, mens Frontline smalt ned over 13 prosent.

Foto: AP

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 373,56, tilsvarende en nedgang på 1,67 prosent.Det ble omsatt verdipapirer for 4,48 milliarder kroner.Pilene peker markert ned også for de toneangivende børsene i Europa. Tyske DAX faller like før slutt 2,0 prosent, britiske FTSE 100 1,0 prosent, mens franske CAC 40 ligger an til et fall på 2,5 prosent.Wall Street åpnet svakt, og stemningen har ikke bedret seg. Dow Jones er like før stengetid i Oslo ned 1,1 prosent, Nasdaq én prosent, mens S&P 500 har falt 1,4 prosent.Dagens signaler fra Den europeiske sentralbanken (ECB), og positivt overraskende jobless claims-tall fra USA, overbeviser ikke investorene om at verdensøkonomien går mot lysere tider.Super-Mario snakket børsene ned ECB kuttet som ventet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent. Sist styringsrenten lå på 1 prosent var under finanskrisen i 2009.Blant tiltakene ECB innfører for å hanskes statsgjeldskrisen i Europa var lempede pantekrav på lån til bankene. Bankene får også tilbud om ubegrenset 3-årig finansiering.Uttalelser fra ECB-sjef Mario Draghi om at dagens rentebeslutning ikke var enstemmig, samt at sentralbanken ikke vurderer ytterligere rentekutt, bidro til å senke børsene, og å svekke euroen.Det hjalp heller ikke på stemningen at BNP-veksten for 2012 ble nedjustert, og ECB utelukker nå ikke negativ BNP-vekst eurosonen neste år.- Opp til politikerne nå Det etterlengtede toppmøtet i eurosonen starter for øvrig med en middag nå i kveld.- Jeg har det på følelsen at politikerne i eurosonen vet hva som står på spill. Jeg tror virkelig de nå vil gjøre alt de kan for å ta seg sammen for å levere konkrete resultater ved slutten av møtet, sier seniorøkonom Carsten Brzeski hos ING til Reuters.Etter ECBs tiltak tidligere i dag, er det nå opp til politikerne å følge opp.Sjeføkonom Julian Callow, Barclays Capital i London, sier til Bloomberg det mange tenker.- Markedet synes endelig å ha forstått at det i ECBs øyne er opp til regjeringene å løse problemene. Det ECB gjør er ikke noe verdt uten at regjeringene gjør sitt, sier han.Positive jobbtall fra USA Tall fra amerikanske myndigheter viste at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) falt fra reviderte 404.000 per 26. november (opprinnelig rapportert 402.000) til 381.000 per 3. desember.Dermed er antallet søkere på sitt laveste på ni måneder.Konsensus var ifølge Reuters et fall til 395.000.Det løpende gjennomsnittet for de fire siste ukene falt fra reviderte 396.250 til 393.250.Arbeidsløse som fortsetter å få trygd, såkalte continuing claims, steg fra reviderte 3,757 millioner per 19. november til 3,583 millioner per 12. november. Forventningen var på 3,700 millioner.Svalestup for oljeprisen Investorene har heller ikke blitt mer optimistiske i forhold til utsiktene for etterspørsel etter olje.Brent januar-olje handles like før stengetid på Oslo Børs for 108,08 dollar fatet, ned 1,45 dollar i dagens handel. WTI-oljen faller 1,59 dollar til 98,90 dollar fatet.- Vi fikk inn positive jobbtall fra USA, og enda viktigere, større monetært handlingsrom etter ECBs beslutning, sier analytiker Harry Tchilinguirian i BNP Paribas til Reuters.- Men om tiltakene fra ECB er tilstrekkelig for å generere større risikoappetitt og trigge et rally, er en annen sak. Hvis euro fortsetter å tape terreng mot dollar, kommer vi til å se lavere oljepriser også, legger han til.På Oslo Børs sluttet Statoil uendret på 149,40 kroner.Julerally for lakseprisen? Men ellers var det langt mellom de positive tungvekterne. Marine Harvest gikk mot strømmen, og trakk opp 4,2 prosent til 2,66 kroner. Den sterke juleetterspørselen bidrar til å løfte lakseprisene.- Prisene falt ganske mye over helgen, men de har virkelig begynt å ta seg opp igjen. Nå er faktisk prisen oppe i 26 kroner per kilo, sier operasjonssjef Per Vidar Ottesen i Norwell til Reuters.Han tror de gode prisene vil holde stand også gjennom neste uke.- Vi venter priser på 26-27 kroner neste uke. Det er vanligvis en toppuke og det skal veldig mye fisk ut i markedet, sier Ottesen til nyhetsbyrået.Blant få andre lyspunkter var DNO, som klatret 2,5 prosent til 8,30 kroner etter gårsdagens melding om lovende Irak-brønn.Vi merker oss også at Golar LNG steg 2,8 prosent (7,00 kroner) til 256 kroner, til tross for at aksjen i dag gikk ex. utbytte på 0,30 dollar (rundt 1,73 kroner).Frontline falt over 13 prosent Blant taperne utmerket den volatile Frontline-aksjen seg klart mest negativt, med et fall på hele 13,5 prosent til 19,10 kroner.RS Platou Markets ser ifølge DN betydelig potensial for verdistigning i Frontline 2012, da selskapet får kjøpt skip av gamle Frontilne på bunnivåer.Meglerhuset har en klar kjøpsanbefaling på Frontline 2012 og en like klar salgsanbefaling på gamle Frontline. Kursmålet settes til bare to dollar.Flere tunge aksjer falt 4-6 prosent, inklusive DNB, PGS, Prosafe, Storebrand og TGS. Seadrill trakk ned 4,9 prosent (10,10 kroner) til 195,50 kroner, men på en dag da aksjen gikk ex. utbytte på 0,76 dollar (ca. 4,40 kroner).REC-oppgang et blaff REC var oppe i 4,02 kroner i tidlig handel, men endte til slutt ned 2,7 prosent til 3,65 kroner, etter at Citi startet dekning av aksjen ved å anbefale kjøp.De mener REC er den foretrukne solkomponentprodusenten.- Vi mener den større rabatten til verdijustert egenkapital enn konkurrentene skyldes at selskapets finanstall er påvirket av eiendeler som stenges ned, og at med bedrede marginer og finansielle resultater etter restruktureringen vil denne rabatten ikke lenger være berettiget, skriver Citi, ifølge TDN Finans.De mener ifølge nyhetsbyrået at silisiumsvirksomheten i USA og Singapore-fabrikken kan være sterkt kontantgenererende på sine lave kostnader, tross prisfallet gjennom hele verdikjeden.Aker Solutions så rødt Aker Solutions avholdt kapitalmarkedsdag torsdag, og markedet reagerte med å sende aksjen ned 4,7 prosent til 65,50 kroner.- Vi klarte ikke å oppfylle alle våre finansielle mål dette året, og verdensøkonomien er forbundet med usikkerhet, men våre vekstmål er uendret. De globale energitrendene har økt etterspørselen etter olje og gass, og gir høye energipriser på lang sikt, sier arbeidende styreformann i selskapet, Øyvind Eriksen, i en kommentar.Les også: Leter høyt og lavt etter ny konsernsjefSelskapet gjentok sin guiding for omsetningsvekst på 9-15 prosent årlig i perioden 2011 til 2015. Organisk vekst skal utgjøre 6-10 prosent. Finansdirektør Leif Borge mener vekstpotensialet er størst for Drilling Technologies- og Subsea-divisjonene.I tillegg beholder Aker Solutions også sitt mål om en forbedring av resultatmarginen (EBITDA) med 3-4 prosentpoeng innen 2015, men peker på at det kan bli vanskelig å løfte marginene på kort sikt.Analytiker Frederik Lunde i Carnegie synes ikke Aker Solutions hadde all verden å by på i dag.- Mye flotte ord og store ambisjoner, men lite håndfast. Jeg synes imidlertid det viktigste var at subsea i Brasil er under kontroll og går bra. Når det gjelder finansielle mål er det ingenting nytt, sier han til TDN Finans.Disse aksjene falt og steg mest Med unntak av den marginale Namsos Trafikkselskap-aksjen, ble nevnte Frontline dagens største taper på Oslo Børs.En rekke øvrige aksjer falt tosifret. Eitzen Chemical, Northern Logistic Property og Oslo Axess-trioen Transeuro, RomReal og PCI Biotech trakk ned 10-11,8 prosent.I andre enden finner vi Inmeta, som steg 41,6 prosent til 5,80 kroner etter at Norvestor V-eide Metallic Invest har lagt inn et bud på alle aksjene i selskapet.Budet er på 6,00 kroner aksjen, og styret i Inmeta anbefaler aksjonærene å godta budet.Fara steg for øvrig 10 prosent, mens Interoil og IGE la på seg hhv. 20 og 25 prosent.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen