Tokyo opp, Shanghai ned i Asia

De toneangivende børsene spriker i Asia fredag. Tokyo-børsen markerer seg med oppgang, mens Shanghai-børsen faller markert på skuffende rapport.

Bilde fra børsen i Asia - Foto: AP

Som på Wall Street torsdag er investorene på Asia-børsene avventende før dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA i november. Toppmøtet i eurosonen fredag i neste uke ligger også i bakhodet.Tokyo-børsen trekker oppI Tokyo stiger Nikkei 0,6 prosent, mens den bredere Topix-indeksen trekker opp 0,3 prosent.Honda Motor tynger markedet etter å ha meldt om et stadig sviktende salg i USA. Salget gikk tilbake 6 prosent i november, etter å ha falt i hver måned siden mai.Toyota Motor og Nissan Motor er på den annen side noe opp.Shanghai-børsen trekker nedHang Seng i Hong Kong faller på sin side 0,5 prosent. Shanghai-børsen, målt ved Shanghai Composite-indeksen, er ned 1,7 prosent. Markedet tynges her av en rapport som viser langt færre nye yuan-lån enn ventet ble utstedt av de fire største bankene i november.Seoul-børsen trekker ned 0,1 prosent. Teknologi og raffinerier tynger - Samsung Electronics og S-Oil faller 1-2 prosent.En industriproduksjon på vikende front i Kina er dårlige nyheter for gruvesektoren, og BHP Billiton og Rio Tinto trekker ned. Australia-børsen er likevel opp 1,4 prosent.Blandede nøkkeltall Tall fra amerikanske myndigheter viste torsdag at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) steg fra reviderte 396.000 per 19. november til 402.000 per 26. november.Det var ventet at tallet skulle være 390.000.En halvtime etter åpning viste de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrien (ISM manufacturing), en vekst fra 50,8 i oktober til 52,7 i november.Analytikerstanden hadde ifølge vår makrokalender på forhånd ventet en indeks på 51,5.Samtidig ble det kjent at byggeinvesteringene i USA steg 0,8 prosent fra september, mot ventet 0,4 prosent.Ifølge Reuters tangerer investeringene i private byggeprosjekter sitt høyeste nivå på nesten to år, noe som gir håp for BNP-veksten i 4. kvartal.Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen