USA-børsene steg på rykter

Spekulasjoner om gigantisk hjelp til Europa i regi av det internasjonale pengefondet førte til opptur på de amerikanske børsene onsdag kveld.

Bull på Wall Street (AP Photo/David Karp)

Det var ikke de store utslagene på børsene i New York onsdag. Dow Jones steg 0,4 prosent til 12.196,37, det høyeste nivået siden oktober, mens S&P 500 klatret 0,3 prosent til 1.261,01. Tidligere på dagen var S&P 500 ned inntil 1,1 prosent. De to foregående dagene har indeksen steget 1,1 prosent.Teknologitunge Nasdaq endte ned marginale 0,01 prosent til 2.649,21. Intel, Cisco og Amazon steg 1,2-1,7 prosent, mens Apple, den mest omsatte aksjen på Nasdaq, falt en halv prosent.Flere finansaksjer gjorde det sterkt. Goldman Sachs utmerket seg med en oppgang på fire prosent, mens J.P Morgan og Bank of America klatret rundt to prosent.Blant de mest omsatte aksjene finner vi også Halliburton, som raste 6,1 prosent til 33,40 dollar. Selskapet gikk onsdag ut mot påstander fra BP om at det har ødelagt bevis knyttet til sementarbeid på brønnen i Mexico-gulfen som fikk en utblåsning i fjor.Oppturen ble forsterket etter at den japanske avisen Nikkei meldte at G20-landene vurderer et låneprogram i regi av det internasjonale pengefondet (IMF) på ikke mindre enn 600 milliarder dollar for å sette en stopper for gjelsdkrisen i Europa.Det er håp om at europeiske ledere vil annonsere nye tiltak i forbindelse med denne ukens toppmøte.- Du kan ikke ignorere potensialet for et nytt rally dersom Europa kommer opp med forslag som markedet mener er troverdige, sier Hank Smith, investeringsdirektør ved Haverford Trust Co. i Radnor i Pennsylvania.President Nicolas Sarkozy tok imot Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris mandag foran det avgjørende toppmøtet senere i uken.På en felles pressekonferanse opplyste de to EU-lederne at de foretrekker en traktat der alle Unionens 27 medlemsland er med, men at de også er rede til å støtte en ny traktat med kun eurolandene eller «de landene som ønsker å bli med».Den nye traktaten må være på plass innen mars. De to skal presentere detaljene i sine planer i et brev til EU-president Herman Van Rompuy foran toppmøtet i Brussel torsdag og fredag.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.