Wall Street falt kraftig på tysk nei

Tyskland sørger for at spenningen er på topp foran fredagens toppmøte i EU. S&P 500 falt over 2 prosent.

Fra gulvet på NYSE. AP Photo/Henny Ray Abrams.

USA-børsene har lagt bak seg en tung dag.Da markedet stengte, var Dow Jones ned 1,63 prosent til 11.997,70, Nasdaq 1,99 prosent til 2.596,38, mens den bredere S&P 500-indeksen hadde falt 2,11 prosent til 1.234,35."Fryktindeksen" VIX (CBOE) beveget seg rundt 30.Finansaksjer tynget Dow Jones falt dermed under det psykologisk viktige 12.000-nivået, og storbankene JPMorgan og Bank of America tynget mest, med fall på hhv. 5,2 og 5,1 prosent.Alle de 10 S&P-sektorene falt, med finans og materialer som de største taperne. Citigroup falt hele 7 prosent.Restaurantkjeden McDonalds forteller at salget i butikker som har vært åpne i minst 13 måneder, steg 7,4 prosent i forrige måned. Det skyldes en sterk etterspørsel i land som Japan og Kina.Markedet reagerte med å sende aksjen opp 0,5 prosent.IBM falt 1,3 prosent etter å ha meddelt markedet om oppkjøpet av DemandTec for 13,20 dollar per aksje i kontanter. Oppkjøpet vil styrke IBMs cloud-baserte virksomhet.Tyskland sier "nein" Skuffende signaler fra Den europeiske sentralbanken (ECB), i kjølvannet av torsdagens rentemøte, sørget for en svak åpning. Og verre skulle det bli mot slutten, etter at Tyskland skal ha avvist møteutkastet for det etterlengtede toppmøtet i eurosonen.Ifølge det lekkede møteutkastet, hadde lederne i eurosonen bestemt seg for å bevege seg mot det de kaller "a new fiscal compact", og å styrke redningsmekanismene, melder Reuters.Siktemålet for EU-lederne er å bli enige om en plan som tar brodden av krisen, med Frankrike og Tyskland som de største forkjemperne for regelendringer vedrørende budsjettdisiplin i eurosonen.Men Tyskland har vært raskt ute og avvist tiltakene slik de står i møteutkastet, ifølge nyhetsbyrået, som viser til en ledende tysk talsmann.Dette kommer altså på toppen av dagens skuffelser fra ECB-sjef Mario Draghi.Tatt på sengen av Super-Mario ECB kuttet som ventet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent. Sist styringsrenten lå på 1 prosent var under finanskrisen i 2009.Blant tiltakene ECB innfører for å hanskes statsgjeldskrisen i Europa var lempede pantekrav på lån til bankene. Bankene får også tilbud om ubegrenset 3-årig finansiering.Uttalelsene fra Mario Draghi knuste ifølge CNBC håpet om at ECB vil trappe opp sine oppkjøp av statsobligasjoner i euro-land rammet av høy gjeld. ECB-sjefen føyde til at dagens rentebeslutning ikke var enstemmig, samt at sentralbanken ikke vurderer ytterligere rentekutt.Dette bidro til å senke børsene over hele Europa, og å svekke euroen.Det hjalp heller ikke på stemningen at BNP-veksten for 2012 ble nedjustert, og ECB utelukker nå ikke negativ BNP-vekst i eurosonen til neste år.- Vi ble definitivt tatt på sengen av hvor dramatisk Draghi gikk tilbake fra det som helt klart var et budskap til støtte for obligasjonsmarkeder med hensyn til ECB, sier global sjefstrateg Dan Greenhaus i BTIG til CNBC.Gledelige jobbtallTall fra amerikanske myndigheter viste torsdag at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) falt fra reviderte 404.000 per 26. november (opprinnelig rapportert 402.000) til 381.000 per 3. desember.Antallet er det laveste på ni måneder.Konsensus var ifølge Reuters et fall til 395.000.Det løpende gjennomsnittet for de fire siste ukene falt fra reviderte 396.250 til 393.250.Arbeidsløse som fortsetter å få trygd, såkalte continuing claims, steg fra reviderte 3,757 millioner per 19. november til 3,583 millioner per 12. november. Forventningen var på 3,700 millioner.Andre tall viste at engroslagrene steg 1,6 prosent i oktober. Lagerøkningen var langt høyere enn de 0,3 prosentene som var ventet.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.