ECB advarer mot utvannet finanspakt

Den europeiske sentralbanken mener eurolandene er i ferd med å vanne ut finanspakten som skal sikre strengere budsjettdisiplin. Avtalen kan bli full av smutthull, frykter banken.

Publisert 16. jan. 2012 kl. 13.33
Oppdatert 16. jan. 2012 klokken 13.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
Utenfor hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken (ECB) i Frankfurt - Foto: AP

Eurolandene jobber på spreng for å få på plass den nye finanspakten som de før jul ble enige om å opprette. Avtalen skal styrke budsjettdisiplinen og tvinge ned gjeldsnivået i eurosonen.Men under dragkampen om avtaleteksten er landene i ferd med å lage seg unntak som vil føre til at hensikten med finanspakten utvannes, ifølge sentralbanken ECB. Før helgen skrev et av sentralbankens styremedlemmer, Jörg Asmussen, et svært krast formulert brev til landene.Han kritiserer formuleringer i utkastet som gir adgang til unntak fra de strengere budsjettreglene «i perioder med alvorlig økonomisk nedgang», skriver Financial Times. Asmussen mener dette vil gjøre det lett for land å sno seg unna og ikke følge reglene.- Dette mener jeg er klart i strid med hensikten i avtalen om en ambisiøs finanspakt, heter det i brevet.Han mener eurolandene må integrere og samordne sin økonomiske politikk i mye sterkere grad. Men flere euroland hevder dette er utenfor mandatet fra toppmøtet før jul. De frykter dessuten at mer samordnet politikk vil føre til at for mye makt overføres til Brussel.