<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik lager du din egen børsrobot

Børsroboter utkonkurrerer stadig flere daytradere. Anders Skar i internettmegleren Nordnet forteller hvordan du kan starte med robothandel, eller såkalt algoritmehandel.

Publisert 18. jan. 2012 kl. 13.08
Oppdatert 7. feb. 2012 klokken 15.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
Anders Skar. Foto: Magnus Knutsen Bjørke, Finansavisen.

Robothandel, eller algoritmehandel, er et fenomen vi har sett mer og mer de siste årene. Andelen robothandler på Oslo Børs har gått fra null til nærmere 30 prosent på noen få år. Hittil har robothandel vært noe de store investeringsbankene eller spesialiserte utenlandske fond har vært alene om.Barrierene faller og teknologien blir stadig mer tilgjengelig for privatpersoner. Anders Skar i internettmegleren Nordnet sier til HegnarOnline at stadig flere velger å bygge sine egne børsroboter.-Kan du utdype dette litt mer? Hvordan går man rent praktisk frem som privatperson for å benytte seg av aksjeroboter?-Er du kunde hos Nordnet, kan du kjøpe tilgang til Nordnet Autotrader. Dette er et eget program som installeres på din datamaskin. Du får deretter et brukernavn og passord til programmet og kan logge deg inn. Inne i programmet har du realtidskurser, verktøy for teknisk analyse, full tilgang til din konto og mulighet for å legge ordrer manuelt, sier Skar til HegnarOnline.Les også: Aksjerobotene lurer investorene trill rundt-I tillegg kan du velge å følge ferdigdefinerte script/algoritmer, eller lage dine egne script/algoritmer - det vil si programmere selv - som handler automatisk for deg i løpet av handelsdagen. Scriptene/algoritmene overvåker markedet og sender ordrer til markedet når bestemte hendelser - som du bestemmer - inntreffer, sier Skar.-Er det enkelte algoritmer som er mer populære enn andre? -Det har vi ikke rukket å få noe erfaring med, siden vi lanserte dette denne uken, sier Skar.-Før man automatiserer sine egne strategier så er det naturlig at man gjør seg kjent med funksjonalitet og muligheter i programmet. En enkel automatisering som fort blir tatt i bruk er å tegne trendlinjer i diagram og legge på logikk som gjør at man kjøper/selger en aksje når trendlinjen blir brutt, sier Skar til HegnarOnline.-Det finnes i tillegg en del ferdiglagde strategier som kundene kan velge å kjøpe. De som har vært mest populære er handelsstrategier som går ut på å kjøpe Bull og Bear i løpet av handelsdagen. Programmet har dessutten vært tilgjengelig i det svenske markedet, og der er den mest kjøpte ferdiglagde strategien for tiden Symphony, avslutter Skar.Se også Oslo Børs sin gjennomgang og presentasjon: Har aksjerobotene tatt over børsen?