Småsparerne kjøpte taperaksjer og solgte vinneraksjer

Norske småsparere brukte børsuro og kursfall til å hamstre aksjer i tradisjonelle giganter i 2011.

Publisert 10. jan. 2012 kl. 08.19
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
Aksjemegler ved meglerbordet - Foto: AP

Norske småsparere brukte fjorårets børsuro og kursfall til å hamstre aksjer i tradisjonelle selskaper som har falt i kurs, skriver dn.- Mange har benyttet kursfallet som en mulighet til å komme seg inn i disse aksjene. Å benytte uro og kursfall i markedet til å kjøpe seg opp i aksjer er fornuftig for den langsiktige investor, så lenge man har en grunnleggende tro på selskapene man investerer i. For det å kjøpe tapere ute-lukkende fordi kursene har falt er ingen god strategi - at en aksjekurs faller er ingen garanti for at den skal opp igjen, sier administrerende direktør i Nordnet, Anders Skar.Oversikten viser at fjorårets mest populære aksje blant privatpersoner og småsparere - målt i alle kjøp fratrukket alle salg - var cruiserederiet Royal Caribbean Cruises. Selskapet har det siste året falt 45 prosent i verdi.Aksjen som ble mest solgt, var Seadrill som steg 13 prosent ifjor.Unntaket var REC, der småsparerne kvittet seg med aksjer over en lav sko, samtidig som kursen stupte 80 prosent ifjor.De mest nettokjøpte aksjene i 2011: RCL, Marine Harvest, Sevan Marine, Yara, Norske Skog, DNB, Norsk Hydro, Subsea 7, Orkla, PolarcusDe mest nettosolgte aksjene i 2011:Seadrill, Telenor, REC, Statoil, Gjensidige, Xact Derivater Bear, Norwegian Property. Maritime Ins, Serv., Storebrand