Tungvekterne trakk ned på Oslo Børs

Tungvekterne Statoil, Yara og DNB stod alle i rødt da Oslo Børs sluttet dagen ned.

Publisert 11. jan. 2012 kl. 17.30
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.53
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 836 ord
Foto: Illustrasjoner / Scanpix

Oslo Børs startet onsdagen i positivt terreng, men ved lunsjtider pekte pilene ned. Hovedindeksen endte onsdagen ned 0,46 prosent til 394,39.Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for 4,58 milliarder kroner.Hittil i år er OSEBX opp 2,12 prosent, og år over år er børsen ned 9,73 prosent.Tungvekterne Statoil, Yara og DNB så rødt, mens Seadrill og PGS endte dagen i positivt terreng.Rødt på markedeneOslo Børs var likevel ikke alene om å møte motgang onsdag. I Frankfurt stod DAX-indeksen ned prosent, mens London-børsen FTSE 250 var svakt opp 0,07 prosent.På Paris-børsen var også stemningen rød og indeksen stod ned 0,65 prosent.Åtte ganger hvert eneste år legger FED-sjefen i USA frem den såkalte Beige Book, som forteller om tilstanden i amerikansk økonomi. Kl.20.00 i kveld, norsk tid, får vi høre om Ben Bernanke noen gode nyheter på lur.Dow Jones var imidlertid ned 0,40 prosent, mens teknologitunge Nasdaq stod flatt på 0,00 prosents endring ved børsslutt i Oslo.Oljeprisen Ferske tall fra det amerikanske energidepartementet (DOE) offentliggjort onsdag viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 5,0 millioner fat til 334,6 millioner fat i uken frem til 6. januar, melder cnbc.Nå omsettes et fat brent.olje med februar-levering for 112,7 dollar, ned 0,540 prosent. Mens WTI-oljen ble omsatt for 101,2 dollar ned 1,02 prosent.Tungt i toppen Blant de mest omsatte aksjene onsdag dro tungvekterne Statoil, Yara og DNB Solid ned.Til tross for at førsnevnte gjorde et gigantfunn i nord mandag og i går annonserte at de ville øke satsningen på forskning og utvikling , endte aksjen ned 1,67 prosent til 152,40 kroner. Statoil ble omsatt for solide 1,52 milliarder kroner.Også Yara skrelte av 0,27 prosent og ble totalt omsatt for 456 millioner kroner. Mens DNB endte ned 1,15 prosent.Under Skagens årlige nyttårskonferanse kalte Kristian Falnes stresstestene av europeiske banker for en vits. Her peker han på ett av de store temaene i investeringsåret 2012.Topper oppgraderes i Morpol Onsdag ble det klart at Bjørn Myrseth overtar som styreleder i Morpol , mens Marianne E. Johnsen tar over som visestyreleder.- Et godt valg av styreleder, sier fiskeanalytiker Kolbjørn Giskeødegård til HegnarOnline.Morpol endte ned 0,12 prosent til 8,49 kroner.Vinner- og taperaksjeneDagens vinner ble North Energy opp 16,81 prosent, tett etterfulgt av Nattopharma opp 16,27 prosent.Videre steg American Sgipping Company opp 12,00 prosent og Blom endte dagen med en oppgang på 10,52 prosent.På motsatt side dundret Romreal ned 31,5 prosent, etterfulgt av Netconnect ned 29,35 prosent og Aker Seafoods som falt 9,74 prosent.Odfjell landet milliardkontrakt Odfjell Drilling er tildelt en stor kontrakt med BP om levering av en ny halvt nedsenkbar boreenhet som skal brukes i britisk sektor vest for Shetland.Kontrakten er på 1,2 milliarder dollar, eksklusiv opsjonene, og er den største kontrakten i Odfjell Drillings 40-årige historie.Odfjell endte ned 0,27 prosent.Økning for SAS I desember 2011 fraktet SAS Gruppen 1,88 millioner reisende, opp 1,7 prosent. Passasjertrafikken (betalte setekilometer - RPK) falt i perioden 1,4 prosent mens kapasiteten (antall setekilometer - ASK) økte med 2,8 prosent.SAS endte opp 0,25 prosent.Frederiksen-laks snudde opp Storaktøren Marine Harvest stod svakt ned ved lunsjtider, men endte opp 1,1 prosent til 2,94 kroner.Kun to dager i forkant av oppdateringen på 4. kvartal som ventes fra selskapet førstkommende fredag.Analytiker Kolbjørn Giskeødegård forventer 75 prosent svakere driftsresultat for kvartalet- Vi forventer at Marine Harvest legger frem en EBIT for 4. kvartal på 255 millioner kroner, ned om lag 75 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Nordea Markets i en fersk oppdatering onsdag.Handelsbanken Capital Markets er noe mer optimistiske.- Til tross for høy tilførselsvekst ser det ut til at det fundamentale i laksemarkedet har hatt en positiv utvikling den siste tiden, ettersom lavere laksepriser har økt etterspørselen etter laks, skriver analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets i en fersk oppdatering.Han nedjusterte også eestimert EBIT for 4. kvartal fra 470 til 364 millioner kroner, og forventer en EBIT pr kilo på 3,10 kroner.I tillegg viste ferske SSB-tall at prisen på både fersk og frossen laks falt i forrige uke, men at volumet stiger. 'Bionor styrker ledelsen Bionor Pharma har engasjert David Sheon, president i Whitecoat Strategies, som rådgiver for å styrke ledergruppen i selskapet, opplyses det i en melding.Aksjen steg 2,29 prosent.Eurosone-nytt Tysklands bruttonasjonalprodukt gikk opp med 3 prosent i 2011. Det viser offisielle tall som ble lagt fram onsdag. I 2010 lå den økonomiske veksten på 3,7 prosent. Tallene viser samtidig at underskuddet på Tysklands statsbudsjett i fjor lå på 1 prosent av bruttonasjonalproduktet.Italias budsjettunderskudd gikk ned til 2,7 prosent i tredje kvartal i fjor fra 3,5 prosent i tredje kvartal året før.Mens den britiske handelsbalansen viste et underskudd på 2,556 milliarder britiske pund i november, mot minus 1,861 milliarder pund i oktober. Det var ventet et underskudd på 2,400 milliarder pund, melder Bloomberg.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen