Hellas tynget og Oslo Børs endte i rødt

Til tross for at det natt til tirsdag ble vedtatt krisepakke til Hellas, er eurosonelandene langt fra betrygget..

Foto: Scanpix/AP
Børs

Til tross for at eurosonelandene natt til tirsdag kom til enighet om en Hellas-krisepakke, har det hatt små utslag på en vinglete Oslo Børs tirsdag.Hovedindeksen endte ned 0,22 prosent til 425,1.Hittil i år er OSEBX opp 10,43 prosent, mens oppgangen denne uken har vært 2,48 prosent. Den siste måneden er OSEBX opp 7,30 prosent.Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for totalt 4,19 milliarder kroner.Tungvekterne som Statoil, Yara og Aker Solutions endte ned, mens det John Fredriksen kontrollerte tankrederiet Frontline fikk en solid oppgang, sammen med Tomra og Norse Energy Corp.Bailout-pakken Natt til tirsdag ble eurosonefinansministrene endelig enige om den andre bailout pakken for Hellas. Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce forteller hva det innebærer.-Pakken er på 130 milliarder euro og skal hvis alt går som planlagt bringe gresk gjeld ned på 120,5 prosent av BNP i 2020. For å nå det måtte de private obligasjonseierne gå med en nominell nedskrivning av gjelden på 53,5 prosent og ikke som tidligere avtalt 50 prosent, sier Bruce.Han viser til at også de offisielle långiverne bidrar noe ved at renten Hellas betaler til de andre eurolandene på lån de ga under den første pakken reduseres. Det innebærer at euroland vil låne ut til rente lavere enn det de låner inn til.Har bare utsatt konkurs? Hedgefond-sjef Dennis Gartman har liten tro på at nattens krisepakke til Hellas er nok til å redde landet fra konkurs.- Alt myndighetene har gjort (red.anm. etter nattens vedtak om krisepakke til Hellas) er å utsette en konkurs med noen uker, i beste fall noen måneder, skriver hedgefond-sjef Dennis Gartman i et investorbrev, melder cnbc.Han mener kraftige kutt i minstelønnen, det greske helsevesenet samt pensjoner aldri vil bli tolerert av den greske mannen i gata.Langt fra rolig i Europa...Ved børsslutt stod London-børsen FTSE 250 ned 0,35 prosent til 11.380,00, mens DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,50 prosent til 6.913,76.Stemningen var atskillig bedre på Wall Street der Dow Jones stod i 12.996,38, opp 0,36 prosent, mens Nasdaq var opp like mange prosent til 2.962,91.OljeprisenEt fat Brent-olje med april-levering omsattes ved børsslutt for 120,5 dollar, opp 0,39 prosent, mens et fat WTI-olje gikk for 105,11 dollar, ned 0,18 prosent.Den norske oljegiganten Statoil falt 0,06 prosent til 152,80 kroner.- Får inntekter på 2 mrd. Tomra og Rio Tinto - verdens nest største gruveselskap - meddelte i dag markedet om en strategisk forsknings- og utviklingsavtale for utvikling av sorteringssystemer for gruveindustrien.Arbeidet vil inkludere oppgradering av Rio Tintos sorteringsteknologi for jernmalm og kobber, hhv. IronX og NuWave.- Rio er en veldig interessant kunde som kan bli enda større hvis dette går riktig vei, fortsetter han.Danske Markets-analytiker Martin Stenshall mener dette lover godt.- Dette vil representere 2 milliarder kroner i inntekter for Tomra. Hvis vi antar 20 prosent EBITA-margin på denne bestillingen, vil EBITA-bidraget bli på 400 millioner kroner, eller 2,70 kroner per aksje...Tomra endte opp 5,47 prosent til 46,20 kroner.Norse solid opp på oppjustering Norse Energy oppjusterte tirsdag anslagene for sine olje- og gassreserver.Reservene høynes som følge av en vurdering gjennomført av Schlumberger Data and Consulting Services ved årsskiftet 2011/2012.Aksjen endte opp solide 11,53 prosent. Og fikk følge av det John Fredriiksen kontrollerte tankrederiet Frontline opp 11,99 prosent.Videre steg Sinoceanic Shipping hele 8,92 prosent.Fredriksen-nedtur Golar LNG melder om et resultat etter skatt på 17,2 millioner dollar i 4. kvartal 2011, mot 5 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge SME Direkt var det ventet et resultat på 25 millioner dollar.Resultat per aksje ble 0,21 dollar, mot 0,07 dollar ved samme korsvei i fjor.Aksjen falt 2,88 prosent til 259,30 kroner.Også Aker Solutions falt tilbake 2,74 prosent, mens Marine Harvest skrellet av 1,95 prosent.Vil skyte mer seismikk - Planene om å kartlegge også den nordøstlige delen av Barentshavet gjør at vi trenger ytterligere kapasitet for å samle inn seismikk. Dette oppdraget er nå ute på anbud, sier Oljedirektoratet i meldingen.Det var statsminister Jens Stoltenberg som for to uker siden annonserte at Regjeringen vil styrke kartleggingen av geologien i den nordøstlige delen av Norges nye havområde i Barentshavet, melder reuters.PGS og TGS-Nopec endte likevel ned 1,88 prosent og 1,99 prosentAF Gruppen bidrar til kraftlinje AF Gruppen er innstilt som leverandør av Statnett for bygging av fem transformatorstasjoner i prosjektet Ørskog-Fardal, går det frem av en børsmelding.Lokalitetene til transformatorstasjonene er Høyanger, Moskog, Ålfoten, Ørsta og Sykkylven.Arbeidet starter opp i april 2012, med forventet ferdigstillelse februar 2014. Kontrakten anslås til ca. 160 millioner kroner, eksklusive moms.Aksjen endte uendret.Ny biotek-rakett? Tidligere i vinter leverte Bionor Pharma oppdaterte resultater fra sin fase II-studie av Vacc-4x. Konklusjonen bekreftet initielle resultater med statistisk signifikant reduksjon av HIV-virus for pasienter som fikk Bionors vaksine, sammenlignet med de som fikk placebo-behandling. Dette satte rakettfart i aksjen, som hittil i år har steget mer enn 75 prosent.Biotek-eksperten og forvalter for Sigma Life Sciences fondet, Ole Peter Nordby, er gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar tirsdag kl 16:00. SE SENDINGEN HER!Bionor Pharma falt 4,29 prosent.Nedgraderer SAS Standard & Poor's gjentar sin rating B- på flyselskapet SAS. Ifølge TDN Finans nedjusteres fremtidsutsiktene fra stabile til negative.8. februar kunne vi lese at fjerde kvartal 2011 var svært utfordrende for SAS. Konsernsjef Rickard Gustafson understreket at høye drivstoffpriser, kombinert med prispress som følge av sterk konkurranse og svak økonomi som skaper problemer for selskapet.SAS endte ned 1,40 prosent.Rødt for Comrod Comrod melder om et resultat etter skatt på minus 21,8 millioner kroner i 4. kvartal 2011, mot pluss 16,5 millioner kroner i samme periode året før. Resultatet før skatt ble minus 22,2 millioner kroner, sammenlignet med pluss 19,4millioner kroner året før.Aksjen endte ned 6,66 prosent.Godkjente lisenskjøp Regjeringen i Tanzania har nå godkjent Wentworth Resources kjøp av Cove Energys eierandel på 16,38 prosent i Mnazi Bay-lisensen , opplyses det i en melding.Konsesjonspartner og operatør M&P Exploration and Production Tanzania Limited har valgt å utøve din fortrinnsrett, mens konsesjonspartner Tanzania Petroleum Development Corporation ikke ønsker å utøve fortrinnsretten.Aksjen endte opp 5,35 prosent.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs